Малко преди коледните църковни служби германската полиция увеличи мерките за сигурност в Кьолнската катедрала, след като получи информация за планиран атентат от ислямистка групировка.

Сигналът за готвения атентат е дошъл от чуждестранна разузнавателна служба. В събота беше съобщено, че възможна цел е била и църква във Виена. Групата, която е планирала нападението, най-вероятно е свързана с разклонение на терористичната мрежа "Ислямска държава", която нарича себе си "Ислямска държавна провинция Хорасан" и от няколко години е въвлечена във въоръжен конфликт с талибаните в Афганистан.

Кьолнската полиция увеличи защитата на катедралата, без да дава подробности. Посетителите на религиозните служби в Кьолнската катедрала и туристите ще трябва да се подготвят за повишени стандарти за сигурност през следващите няколко дни.

Органите за сигурност в Австрия също са увеличили защитните си мерки около църкви и коледни базари, като мерките са свързани със същия сигнал, съобщават германските медии. Има един арестуван заподозрян, а властите в Германия, Австрия и Испания наблюдават и други.

За експерта по тероризъм Питър Р. Нойман евентуалното участие на "Ислямска държавна провинция Хорасан" не е изненадващо.

"В рамките на кратък период от време те инвестираха в пропаганда и изградиха мрежи извън региона - като своеобразен "заместител" на арабските мрежи на Ислямска държава, които бяха разбити от органите за сигурност в средата на 2010 г.", пише Нойман в платформата X.

През последните месеци агенциите за защита на конституцията също многократно предупреждаваха за плановете на тази терористична организация.

"Дори и сигналът да се отнася за новогодишната нощ, ще направим всичко възможно, за да гарантираме безопасността на посетителите на катедралата на Бъдни вечер тази вечер. В координация със служителя по сигурността на катедралния капитул, катедралата ще бъде претърсена с кучета след вечерната меса и след това заключена", се казва в изявление на ръководителя на отдела за криминално разследване в Кьолн Михаел Есер.

В събота вечерта пред Кьолнската катедрала се появиха полицейски автомобили. В неделя "всички посетители ще бъдат проверявани, преди да влязат в църквата".

Повишено ниво на тревога за тероризъм в Австрия

В изявление виенската полиция съобщи, че органите за сигурност в Австрия са увеличили защитните си мерки с оглед на призивите за терористични нападения срещу християнски събития в цяла Европа, особено в навечерието на Коледа. Като предпазна мярка ще бъде засилено наблюдението на местата с висок риск във Виена и федералните провинции, включително църкви и коледни пазари.

Ще бъдат изпратени цивилни и униформени полицаи със специално оборудване и пушки.

"Вниманието на полицията е насочено предимно към църквите и религиозните събития, особено църковните служби, и коледните пазари", допълват от полицията.

Нивото на тревога за тероризъм в Австрия все още е повишено. Допълнителните превантивни мерки служат за поддържане на общата сигурност в Австрия, се казва в съобщението.