Сделката по придобиване на 25 процента от акциите на "Манчестър Юнайтед" от най-богатия британец сър Джим Ратклиф бе официализирана в навечерието на Коледа. 

Че собственикът на химическия гигант Ineos ще влезе на "Олд Трафорд" стана ясно още в средата на октомври, но отне време до финализирането и оповестяването - и заради одобрения от регулаторните органи на Острова.

Както се очакваше, Джим Ратклиф ще поеме футболните операции на "Манчестър Юнайтед", който, след обнадеждаващия изминал сезон, отново затъва в настоящия.

Отделно, той трябва да осигури 300 милиона паунда за реконструкция на ст. "Олд Трафорд", намиращ се също в окаяно състояние. Веднага обаче медии в Англия написаха, например в. "Дейли Мейл", че тези пари няма да стигнат доникъде, не и ако щатското семейство Глейзър, което остава мажоритарен собственик, не се включи.

Най-големият клубен стадион във Великобритания е доста остарял и се нуждае от генерален ремонт, като според експерти необходимата сума, за да придобие отново модерен вид, се доближавала до 1 милиард паунда. Покривът му тече, местата са тесни и нефункционални, доскоро клубът планираше увеличение на капацитета от 76 хиляди седалки и т.н.

За начало се очаква Джим Ратклиф, който притежава също френския "Ница", да смени директорите във футболната част. Изпълнителният шеф Ричард Арнолд вече подаде оставка и от 1 януари ще бъде заменен. Търси се човек, който да отговаря за селекцията - един от големите проблеми при "червените дяволи".

Съгласно споразумението Джим Ратклиф ще придобие 25% от акциите от клас Б, притежавани от семейство Глейзър, и до 25% от акциите от клас А.

Ратклиф излезе с официално изявление, в което подчерта, че е от Манчестър и е фен на клуба от дете. Той уверява, че с компанията му ще работят за това да "върнат отбора там, където му е мястото - на върха в Англия, Европа и света".

Преди два дни "Юнайтед" загуби от "Уест Хем" и регистрира четвърти пореден мач без да отбележи гол. Това е най-лошото представяне до тази част от сезона за тима от близо 100 години. То може да продължи и на 26-и, "боксинг дей", когато на "Олд Трафорд" гостува намиращият се в отлична форма "Астън Вила".