След нападенията на "Хамас" на 7 октомври много палестинци в Газа аплодираха терористите, докато те влачеха заложници по улиците - сега обаче тенденцията започва да се обръща.

Подкрепата за ислямистката организация се разпада.

Проучване, проведено от Палестинския център за политика, разкрива, че мълчаливата критика към терористичната групировка става все по-широко разпространена. Обвинението, което се отправя все по-често: "Хамас" провокира гнева на Израел, въпреки че нейните лидери са знаели, че не могат да защитят населението от опустошителна война и хуманитарна криза.

Според проучването на мозъчния тръст в Рамала всеки пети жител на Газа вече обвинява "Хамас" за своите страдания!

НО: Проучването разкрива също така, че 42 % от населението все още предпочитат терористичната организация, която от години управлява района с железен юмрук, пред останалите палестински партии.

И също така: На Западния бряг, който е далеч от сраженията и страданията, подкрепата за терористичния режим се е увеличила повече от три пъти...

"Досега "Хамас" имаше значително повече поддръжници в Газа, отколкото в Западния бряг. Но сега хората тук я критикуват повече. Решението за започване на война се поставя под по-голямо съмнение", казва Халил Шикаки, директор на мозъчния тръст и професор по политически науки, пред Wall Street Journal.

"Хамас ни въвлече в този ужасен водовъртеж"

Междувременно неназован 56-годишен бизнесмен от Газа сподели пред американския вестник това, което мислят все повече негови съседи: "Хамас" ни въвлече в този ужасен водовъртеж".

Проучването установява също така, че мнозинството от анкетираните не са разбрали за мащаба и бруталността на терористичното нападение, при което загинаха 1200 души, а някои жертви бяха разчленени, обезглавени или изгорени живи.

"През първия ден хората бяха в еуфория. Но когато Израел започна да атакува Газа, да разрушава инфраструктурата и да убива цивилни, нещата започнаха да се променят", казва Мхаймар Абусада, политолог в университета "Ал-Азхар" в Газа.

Той добавя: "Сред палестинците има много критики, че нападението на 7 октомври - убийството на израелски цивилни граждани, жени и деца - е стратегическа грешка, която принуди Израел да влезе в сегашната война."

По непотвърдени данни на Министерството на здравеопазването, контролирано от „Хамас“, от началото на войната са убити над 20 000 палестинци, включително около 6000 деца. 1,9 милиона души (85% от населението) са избягали. Тези данни не могат да бъдат проверени, но в миналото данните на министерството многократно са се оказвали силно преувеличени. Преди всичко министерството твърди, че почти всички загинали са цивилни жертви - което не е вярно.

"Проклетият Хамас", казва фризьорка от град Газа, която сега търси убежище в Рафах, близо до египетската граница.

"Бог да ми бъде свидетел: Ако видя Исмаил Хания, ще го пребия с чехлите си."

Тя има предвид политическия лидер на „Хамас“, а хвърлянето на обувки по някого се смята за дълбоко обидно в арабския свят.

"Какво е направила съпротивата за нас?"

"Какво е направила съпротивата за нас?" - пита жената, която се страхува, че никога няма да се върне в дома си. Според репортажа на "Уолстрийт джърнъл" палестинците отдавна критикуват терористичната организация при закрити врати заради авторитарния ѝ стил на ръководство. Сега все повече от тях се изказват публично.

Така например един минувач, който се появява в телевизионен кадър, когато говорителят на вътрешното министерство на „Хамас“ се включва на живо, и крещи: "Жалвам се на Бога от вас, „Хамас". Клипът беше споделен от много жители на Газа в социалните мрежи.

След тази случка „Хамас“ отправи следната заплаха:

"Предупреждаваме да не се публикуват снимки, видеоклипове или материали, които оскърбяват образа на твърдостта и единството на нашия народ в Газа."

Повечето критици не желаят да бъдат назовавани от страх. Но един 36-годишен мъж отдавна задава въпроса на населението: "Ако "Хамас" подготвя атаките в продължение на две години, защо не са направили планове за двата милиона палестинци и дори не са поискали мнението им?"

Политологът Абусада, който е избягал в Кайро, вярва, че това е само началото: "Когато войната свърши, ще има все повече и повече открити критики към Хамас".