Днес Гърция изпраща известния гръцки певец Василис Карас, който почина на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в любимия си Солун, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, на която се позовава БТА.

От рано сутринта множество хора с цветя в ръце се редяха, за да влизат в солунския православен исторически храм „Света София“, където в 10:00 ч. беше внесено тялото на музиканта сред аплодисменти и викове „безсмъртен“.

Карас се бореше с рак и беше настанен в болница в Солун, където почина в навечерието на Рождество Христово.

Погребението му ще бъде утре в родното му село Кокинохори в района на Кавала.

Дълбокият глас на изпълнителя, познат и в България, има хиляди почитатели. 

Гръцката министърка на културата Лина Мендони нарече Карас „феномен, който не може да бъде класифициран или определен“, изразител на обикновените хора, с „чист, неподправен народен глас, който ще ни липсва“. 

Стилът на Василис Карас спада към така наречените песни „лаика́“ (буквално „народни“), които навлизат от края на петдесетте години на миналия век и са наследник на гръцкото „ребе́тико“. Те обаче се отличават не само с фолклорно, но най-вече с поп и градско звучене, за разлика от „парадосиака́“ („традиционни“), отговарящи на фолклорното народно музикално творчество. 

„Никога няма да ми омръзне да пея [песента] „Когато годините ти отминат“ (Otan ta hronia sou perasoun)“, казва Карас при първата си поява пред публика. Тогава е на 16 години.

Преди да стане певец, композитор и автор на текстове и да завладее сърцата на народа – в Гърция, Кипър, България и не само, е поправял коли. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми са ставали златни и платинени. Най-успешен сред тях е „Превърна ме в скитник“ (M' ehis kani aliti), продаден в повече от 180 000 копия, с текст и музика на Михалис Ракиндзис.