Русия ще разположи в най-скоро време най-новите си гаубици в Северния военен окръг, който граничи с Финландия и Норвегия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ръководителя на държавния конгломерат "Ростех".

Изпитанията на новите самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" са приключили и тяхното масово производство вече е започнало, заяви главният изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за РИА Новости. Първата пилотна партида ще бъде доставена на армията тази седмица.

"Мисля, че те ще се появят там (в Северния военен окръг - бел. ред.) скоро, тъй като с гаубиците от този клас ще имаме предимство пред артилерийските модели на Запада по отношение на далекобойността на стрелбата", каза Чемезов.

През 2021 г. президентът Владимир Путин разшири обсега на действие на руския Северен флот, чиято зона за охрана бе най-вече Руска Арктика, и създаде Северния военен окръг. В него влезе граничещата с Норвегия и Финландия Мурманска област. 

След пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари миналата година Русия обвини "колективния Запад", каквото е определението на Кремъл, във водене на война с Москва чрез проксита и предупреди, че ще укрепи силите си на западната си граница предвид приемането на Финландия в НАТО.

По-рано този месец руската държавна агенция ТАСС информира, че отделни самоходни гаубици "Коалиция-СВ" вече са мобилизирани на фронта в Украйна.

Артилерийските установки са с далекобойност на стрелбата до 70 километра, оръдията им са от серията А288 със 152-милиметрови снаряди, а честотата на стрелбата може да достигне над 10 снаряда в минута. Изборът на мишена, прицелването и направляването са автоматизирани, посочва агенцията.

Войната с Украйна: Един човек е загинал, двама са ранени в Одеса след нощна атака

Един човек е загинал в Одеса, а двама са  ранени след нощната атака, съобщи началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  в приложението "Телеграм".

"Отломки от свалени дронове са паднали върху новопостроен блок в Одеса, който още не е заселен с хора. Също така дрон, свален във въздуха, падна върху вилни къщи в предградие на Одеса. Възникнал е пожар, който вече е потушен", информира губернаторът на Одеска област. 

По негова информация в  резултат на атаката е загинал 35-годишен мъж. Пострадали са двама души - жена на 37 г. и момче на 17 г.

"Пострадалите са с множество рани, в средно тежко състояние са и са приети в лечебно заведение, където им се оказва необходимата помощ", съобщи Олег Кипер.

Основната атака с дронове бе срещу украинския черноморски град. В Одеса и региона са свалени 12 дрона, съобщават военните от силите за отбрана на Южна Украйна.

32 руски дрона са свалени миналата нощ

Русия е изстреляла по Украйна тази нощ четиридесет и шест щурмови дрона на няколко вълни, обявиха украинските военно-въздушни сили днес, цитирани от Ройтерс. От Киев отбелязват, че противовъздушната отбрана на украинските ВВС е свалила тридесет и два от дроновете.

Повечето от безпилотните летателни апарати са прехванати на територии, през които минава фронтовата линия - на изток и на запад, най-вече в Херсонска област, гласи публикацията на ВВС на Украйна в приложението "Телеграм".