Танг Тан, главният дизайнер на Apple, напуска компанията и отива да работи в дизайнерското студио LoveFrom, основано от Джони Айв преди 4 години, съобщи Bloomberg.

Именно Джони Айв бе топ-дизайнерът на компанията до 2019 г., отговорен за външния вид на всички емблематични творения на компанията - iPhone, Watch, различните модели Mac. Миналата година той призна, че е напусал Apple заради прекомерно големия екип от дизайнери и промяната на фокуса на Watch от моден аксесоар към фитнес смарт часовник.

Тан работи в Apple от десетилетие и дълги години бе дясната ръка на Айв в дизайнерския екип на Apple. Така не е учудващо, че двамата са запазили контакт. Напускането му обаче е голям удар за компанията, която ще трябва наново да преработи дизайнерския си екип - общо 20 служители са си тръгнали заедно с Тан.

Още по-притеснително е, че Тан ще ръководи инженерната част на нов проект, създаден от Айв и Сам Олтман - шефът на OpenAI, компанията зад ChatGPT. А новият продукт ще бъде "iPhone на изкуствения интелект". По всяка вероятност не става дума за смартфон, а се визира фундаменталното влияние на емблематичното устройство на Apple върху целия пазар.