В нощта на атаката срещу руския голям десантен кораб "Новочеркаск" на пристанището на окупираната Феодосия в Крим на борда му е имало 77 моряци, съобщават руски и украински медии, позовавайки се на независим руски информационен канал в "Телеграм". За това съобщава "Дневник".

Най-малко 19 руски моряци са ранени (часове по-късно числото е променено на 23), а 33 са изчезнали, след като украинските въоръжени сили атакуваха "Новочеркаск", съобщава изданието на независими руски журналисти "Астра" в своя канал в "Телеграм", следван от над 155 хил. души.

Според Киев "Новочеркаск" е разрушен. Според Москва - украинската атака е нанесла щети на кораба на черноморския ѝ флот. Твърдението, че по време на атаката на кораба "Новочеркаск" е имало моряци, беше съобщено по-рано и от друга руска медия - "Агентство", пише "Украинска правда".

Проруският "губернатор" на анексирания Крим Сергей Аксьонов по-рано съобщи за един убит цивилен и четирима ранени в резултат на атаката на пристанището.

Експлозии разтърсиха Феодосия в окупирания Крим около 3 часа на 26 декември. Генерал-лейтенант Микола Олешчук, командир на военновъздушните сили на Украйна, потвърди, че украинските защитници са взривили големия руски десантен кораб "Новочеркаск", за който се предполага, че е превозвал ирански боеприпаси. В пристанището избухна пожар.

По-късно стана ясно, че "Новочеркаск" е бил унищожен от крилати ракети, изстреляни от тактически самолети на украинските ВВС. "Астра" съобщава още, че на мястото са открити останки от крилата ракета с голям обсег Storm Shadow.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че "Новочеркаск" е бил повреден във Феодосия тази нощ "при отблъскване на атака на украинските въоръжени сили с използване на управляеми крилати ракети с въздушно изстрелване".

Според руското министерство на отбраната "по време на противовъздушния бой два украински изтребителя Су-24, които изстрелваха ракети, са били унищожени от системи за противовъздушна отбрана". Украинските ВВС отрекоха това.