Русия изстреля 122 ракети и 36 дрона при нападение, определяно от командира на украинските Военновъздушни сили Микола Олешчук като "най-голямото масирано въздушно нападение" от началото на инвазията. Загиналите са най-малко 20, а ранените - поне 80. Главнокомандващият на украинската армия Валери Залужни съобщи, че защитниците са свалили 87 от ракетите и 27 от дроновете, предаде Ройтерс.

Въоръжените сили на Украйна оповестиха, че при атаката руснаците са използвали хиперзвукови, крилати и балистични ракети.

Киев

Няколко десетки ракети бяха изстреляни към Киев през нощта, като повече от 30 бяха прехванати, съобщи Сергий Попло, началник на Киевската областна военна администрация. По последни данни загиналите в столицата са 5, а пострадалите - 7. Част от ранените са били затрупани при бомбардировката. Повредена е сградата на метростанция Лукяновская.

"Станцията работи като заслон. Влаковете минават през гарата, без да спират", обяви кметът на столицата Виталий Кличко в "Телеграм"."В района на Подолск лекарите оказаха помощ на двама мъже на място. Един пострадал беше хоспитализиран в район Святошински и двама в район Шевченковски", добави той. 

Одеса

Одеса е била атакувана с трудно уловимите ракети Kh-101/555/55, една от които е ударила висока сграда и е избухнала вътре, причинявайки пожар на няколко етажа, съобщиха представители на украинската армия.

"Масираната сутрешна ракетна атака срещу Украйна е извършена предимно с използването на стратегическа авиация", казаха военните.

Руснаците изстреляли девет от ракетите по цели в южната част на Украйна. Силите за ПВО успели да свалят шест от тях: един в Николаевска област и пет в Одеска.

Три ракети са поразили жилищни сгради в Одеса, в резултат на което частна къща е напълно разрушена, а триетажна жилищна сграда е сериозно повредена - в нея има загинал човек.

Ударена е друга висока жилищна сграда, като при експлозията са изгорели няколко етажа. Там са били открити двама убити.

"Мощни пожари са потушени. 23 души са спасени... Няколко десетки сгради, включително учебни заведения, църкви, магазини и други жилищни сгради, са повредени от взривни вълни и отломки от свалени ракети", разясниха от Южните отбранителни сили. .

Общият брой на жертвите все още се уточнява. Медицинска помощ вече е оказана на десетки граждани, включително две ранени деца на 6 и 8 години и една бременна жена. Издирвателно-спасителните операции продължават, тъй като се очаква под развалините да бъдат отрити още хора.

В тежко състояние е 26-годишно момиче. Общо 18 пострадали остават в болници, останалите продължават да се лекуват у дома след оказване на помощ.

Лвов

Кметът на западния град Лвов Андрий Садови каза, че един човек е убит и 15 са ранени при руската атака. 

Три училища и детска градина са повредени при нападение с дронове в региона.

"По предварителна информация е ударена жилищна сграда в Лвов. Има пострадали", съобщи началникът на Лвовската областна държавна администрация Максим Козицки.

По думите му пожарът в детската градина е възникнал в резултат на падащи отломки от ракети.

Харков

Руснаците са нанесли над 20 удара, първоначално с ракети С-300, срещу градове в Харковска област.

"В резултат на две вълни от вражески удари са регистрирани разрушения и повреди на складови и производствени сгради, транспортно депо и завод. В едно от лечебните заведения покривът и прозорците са повредени от взривната вълна. Фрагменти от руска ракета е открита наблизо", каза в изявление ръководителят на Харковската областна държавна администрация Олег Синегубов.

В резултат на нападенията има трима загинали - работници от ударения завод. Ранените са поне 15.