Русия атакува отново масирано Украйна, като този път освен въздушни, е имало и сухопътни удари.

Украинският генерален щаб обаче отчете сравнително малко преки сблъсъци - 31 сражения. Фокусът отново е бил върху град Авдеевка в източната украинска Донецка област. Президентът Зеленски посети изненадващо Авдеевка вчера.

Според вечерния доклад за обстановката в самата Авдеевка е имало три сражения и още 10 в околностите й.

Друг център на вниманието е украинското укрепление на южния бряг на река Днепър в Херсонска област. Руските войски направиха девет безуспешни опита да изтласкат украинците от позициите им там, съобщи Генералният щаб.

Вечерта на 29 декември и през нощта на 30 декември украинските отбранителни сили са свалили пет от общо десетте дрона "Шахед", изстреляни от руската армия.

"Цивилното население не е пострадало, но има разрушения по инфраструктурни обекти", се казва в доклада.

В Херсон едно от попаденията на „Шахед“ напълно е разрушило административна сграда. Освен това в Херсонска област за денонощието са регистрирани повече от 108 обстрела, в резултат на попаденията са ранени петима души, съобщи сутринта на 30 декември в Telegram началникът на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин.

Руската армия е поразила жилищни квартали на населени места в региона, хуманитарен щаб в район Берислав, общежитие и фирма за поддръжка на асансьори в Херсон. През последните 24 часа руските войски са нанесли и 196 удара по 22 населени места в Запорожка област, като са разрушили жилищни сгради и инфраструктура. Руснаците са изстреляли 12 ракети по Запорожие, Отрадное и Матвеевка, атакували са с 34 дрона Гуляйполе, Железнорожное, Новоандреевка, Новоданиловка, Новодоровка, Волшебное, Красное, Малиновка, Малая Токмачка, Левадно и Работино, както и са извършили пет обстрела с на Малая Токмачка и Каменское. 

На извънредно заседание тази сутрин Съветът за сигурност на ООН категорично осъди последните въздушни удари на Русия срещу Украйна.

При най-тежките въздушни удари от началото на войната са загинали най-малко 30 души, а повече от 160 са ранени.

"За съжаление днешните ужасяващи атаки бяха само последните от поредицата ескалиращи нападения" от страна на Русия, заяви помощник-генералният секретар на ООН Мохамед Киари на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. "Генералният секретар недвусмислено и категорично осъжда днешните ужасяващи нападения срещу градове и цивилни в Украйна", добави той. "Нападенията срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура нарушават международното хуманитарно право, неприемливи са и трябва да спрат незабавно", посочи още Кхиари.

Повечето членове на Съвета, включително Съединените щати, Франция и Обединеното кралство, осъдиха нападенията.

По украински данни най-малко 30 души са загинали, а повече от 160 са ранени в петък при една от най-тежките вълни от руски нападения срещу Украйна от началото на войната. Поразени бяха училища, родилен дом, търговски центрове и жилищни сгради, а според украинските военновъздушни сили Русия е изстреляла 158 ракети и бойни дронове. Украинският главнокомандващ Валерий Залужний заяви, че са засечени 122 крилати ракети, както и 36 дрона, което прави тази атака най-масивната от началото на войната в рамките на един ден. Най-големият официално съобщен брой руски ракети, изстреляни по Украйна за един ден досега, е над 90.

Руският посланик в ООН Василий Небензя обвини за смъртните случаи неправилното използване на украинските системи за противовъздушна отбрана, което "довело до смъртта на цивилни граждани". Според него жилищните сгради били повредени от украинската противовъздушна отбрана.