Украйна отвърна с масирана атака от десетки дронове, ракети и далекобойна артилерия на вчерашния руски удар с ракети и безпилотни апарати, смятан за най-мащабния от началото на войната.

Най-малко 14 души са убити, а ранените са над 108 ранени, твърдят руските власти (тези данни няма как да бъдат обективно проверени). Ударен е Белгород на около 80 км североизточно от украинския град Харков. Населението е призовано да се крие в бомбоубежища. Руски медии съобщават за виещи сирени за въздушна тревога, експлозии в центъра и из други места, както и оплаквания от жители на Белгород, че са попаднали на заключени и запечатани бомбоубежища и няма къде да се скрият.

Украински войски са обстреляли центъра на Белгород, съобщава областният управител Вячеслав Гладков в канала си в "Телеграм". Спорд него "по предварителна информация има две загинали деца и ранени".

Телеграм каналът Mash пише, че районът на търговски център "Маяк" е бил атакуван в почивния ден - той се намира в центъра на града до пешеходни улици и на няколко пресечки от областната управа. Каналът SHOT съобщава за експлозии на Катедралния площад (където се намира администрацията) и по околони улици. РИА "Новости" пише, че е блокиран центърът на града.

Източник на РБК-Украина от спецслужбите твърди, че "това са съвместни действия след последствията от варварския обстрел на Днипро, Харков, Одеса и убиването на мирни жители". "Мероприятията продължават", допълва източникът.

Под обстрел в Белгородска област, която е гранична с Украйна, са и села - Красное и Уразово - но оттам не се съобщава за жертви и пострадали.