„България влиза в 2024 г. с приет държавен бюджет - нещо, което не се е случвало от три години. (...) В София - общинският съвет е замръзнал някъде във времето и новини няма.“

Това написа в последния си отчет за годината във Facebook столичният кмет Васил Терзиев. И се обръща към общинските съветници от ГЕРБ Георги Георгиев и Антон  Хекимян:

„Уважаеми г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви и безплодните ви разходки до „Московска“ 33 веднъж седмично. София има нужда всички общински съветници да запретнете ръкави и заедно да си свършите работата. Решаваме наследени проблеми! Ще повторя, че всички - и ние, и тези, които са управлявали, и опозицията, който и в каквато роля да е, трябва да поемем своята отговорност пред софиянци сега.“

След това Терзиев обяснява, че с екипа му са направили „няколко добри дела около Коледа“, които определя като „две нормални седмици в Столичната община“.

Първото е, че екипът му активно работи по бюджета на София за догодина. Терзиев обещава до средата на януари да го представи за обществено обсъждане.

„С приемането на държавния бюджет за 2024 г. бяха одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 г.“, обещава още кметът.

Той припомня, че е намерил и решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София, „заедно с Министерския съвет, не с общинския“.

„Екипът ни осигури част от необходимите средствата от над 10,2 млн. лв., а правителството одобри над 32 млн. лв. допълнителен трансфер. Така осигурихме довършването на проектите и осигурихме възможност да кандидатстваме за нови и така да продължим изграждането на ВиК инфраструктурата на столицата“, отчита Терзиев.

И изрежда още: предстои разширяване на гробищния парк „Бакърена фабрика“, провеждат се системни проверки за замърсяване на въздуха и неправилно паркирани по тротоарите автомобили, площад „Св. Неделя“ е постоянно отворен за софиянци без коли, а следващата цел е пълната му реконструкция, плюс тази на ул. „Съборна“ и пространството пред Съдебната палата.

Терзиев припомня, че от 23 декември е възстановено движението на най-старата трамвайна линия №5, осигуряват се храна и топли напитки на бездомни хора до 31 декември в столичния храм “Св. Мъченица Параскева”, осигурени са пакети с храна на над 400 души в центровете за настаняване, плюс топъл обяд всеки ден, подаръци за пенсионери и др.

„Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Ще даря и тази, и всяка следваща така, както бях обещал“, отчита още Терзиев.

Накрая столичният кмет признава, че не знае кога ще тръгне спрелият Симеоновски лифт, но са осигурени повече автобуси по ключовите трасета, за да се компенсира липсата му.

„Обещахме на софиянци, че до края на този мандат ще намерим решение с достъпността на Витоша и ще превърнем планината в парк за всички хора и всички сезони. Нещо, което ГЕРБ и сменящите им се „партньори“ не направиха дори и плах опит да свършат за софиянци през всичките години на управление“, пише още Терзиев.