Вече две седмици Столичният общински съвет провежда заседания с една-единствена точка - избиране на председател. И вече два пъти този избор е неуспешен, тъй като няма група с мнозинство и най-голямата - тази на ПП-ДБ (СС) не успя да намери подкрепа за своя кандидат Борис Бонев.

Следващото заседание на СОС е в четвъртък, 30 ноември. Едва след успешен избор на председател ще могат да се създадат комисии и да започне работа по същество. Ако отново няма 31 гласа за един кандидат, изборът ще продължи през декември.

От тук следва логичният въпрос - ще получат ли заплати общинските съветници за ноември, ако няма председател?

Не, е отговорът на пресцентъра на Столичния общински съвет. Без председател, който да разпише заплащането на общинските съветници, няма как те да получат заплати. 

Разбира се, в момента, в който бъде избран председател - ако това стане в срок от три месеца - той би трябвало да разпише заплатите за този месец и реално общинарите ще получат пари и за заседанията, в които единствено са обсъждали тази тема.

23-ма общински съветници обаче са получили заплати

Това са общинарите, които продължават своя мандат от предишния СОС (2019-2023 г.). 7 общински съветници от "Демократична България" сега са в групата на ПП-ДБ (СС), 10 от ГЕРБ са запазили местата си, 5 от БСП и един от ВМРО - Карлос Контрера.

Тази заплата, която получават този месец, е за октомври - когато течеше предизборната кампания. Без да се взимат предвид допълнителни заплащания за участия в комисии и пр., това е струвало на столичния данъкоплатец поне 28 хил. лева.

Защо общинските съветници получават заплата, докато се борят за преизбирането си? Според редица решения на ВАС (свързани с казуси с осигуряването на общинските съветници) по принцип, общинският съветник следва да се счита за осигурено лице за целия месец, независимо от броя на заседанията на колективния орган и комисии, в които е участвал. Стига мандатът му да не е прекратен, разбира се.

Същевременно според съда общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на общинския съвет и в комисиите му - така че не е ясно защо се плаща заплата за октомври, когато не е имало такава дейност.

Общинските съветници нямат и опцията да си вземат неплатен отпуск, ако искат да покажат принципна позиция - те могат само да заявят отсъствие от заседание (или няколко). Когато няма свикани заседания, няма как да направят и това.