„Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред след 12 години преговори и шест месеца усилена работа на правителството и Народното събрание. Тя се случи, въпреки всички пречки, предразсъдъци, скептицизъм, огромни геополитически и вътрешнополитически интереси.“

Това се казва в съвместно изявление на премиера акад. Николай Денков и заместничката му Мария Габриел.

Според двамата това е извоювана, но заслужена победа за България:

„Защото докато убеждавахме държавите, които ни спираха по пътя към Шенген, направихме онези важни стъпки, които ни гарантират по-качествен живот тук – в България. Класирахме се на първо място в света по най-бърз напредък в правосъдната система - и това обърна позицията на Нидерландия, която ни спираше толкова години. Този напредък е изключително важен, защото няма как да живеем добре и да се чувстваме пълноценни, ако всички българи не сме равни пред закона и не се справим с корупцията. Надеждно защитаваме границите на Европейския съюз, защото това са и нашите граници - и това в крайна сметка обърна и позицията на Австрия.“

Денков и Габриел са доволни от постигнатия успех „въпреки враждебната политическа среда и бума на дезинформация, който има отражение върху цяла Европа - и засегна и темата „Шенген“.

„Противно на разпространените фалшиви новини през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще регистрират и приемат като държави членки на Шенген. Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна. И това са фактите, които са безспорни“, се казва в изявлението им.

Двамата добавят, че през март 2024 г. ще станем част от милионите европейски граждани, които летят и плават свободно. Десетки хиляди български граждани ще се възползват от тази възможност всеки месец след март. Това е пробив и за бизнеса, туризма, културата в България, пред които се премахват много пречки и се отварят нови възможности.

„Всичко това, стъпка по стъпка, се случва благодарение на Вас, българските граждани. Вашата воля да има работещо правителство и работещ парламент, изигра решаваща роля, за да стигнем до днешния пробив. Затова благодарим на всички, които не пощадиха усилия, за да постигнем огромен напредък по пътя на България в Шенген още след първите 6 месеца“, се казва в изявлението.

Накрая Денков и Габриел обещават, че продължават да работят с още по-голяма убеденост, че принадлежим към европейската общност.

„Вярваме, че е въпрос на време политическите процеси в Европа да доведат до отпадане на контрола и по сухопътните граници – в полза на европейските граждани, част от които сме и ние. Пожелаваме ви весели новогодишни празници и още по-успешна Нова 2024 година!“, завършва изявлението.