Два месеца преди ротацията, Бойко Борисов затвърди първоначалното споразумение на ГЕРБ с "Продължаваме промяната" - Мария Габриел ще е министър-председател. Макар на лидера на ГЕРБ да му се искаше ДПС да има министри, днес посочи, че това няма да стане.

Борисов говори от Бургаско, където бе днес, строил кметовете от региона, за да се хвалят с проектите си, по които се очаква да получат финансиране с бюджета за тази година.

Така той даде заявка, че в началото на март Габриел ще седне на мястото на Николай Денков (ПП). Целта на затвърждаването бе да опровергае спекулациите, че сам ще поеме отново поста, породили се след поредица от изказвания на негови депутати, че мястото на политическите лидери е в Министерския съвет, а не в парламента. Радомир Чолаков стигна даже още по-далеч като предложи Борисов за премиер, а неформалният лидер на ДПС и председател на парламентарната група Делян Пеевски, за негов вицепремиер.

Неотдавна в един от всекидневните си коментари в парламента, лидерът на ГЕРБ посочи, че ДПС трябва да има свои министри. Веднага след него обаче говори Пеевски, който заяви, че от Движението не желаели. 

Самият Пеевски напада кабинета на всекидневна база - конкретни министри, но най-вече министър-председателя Денков.

Министри от ДПС няма да има, защото партията е заявила, че няма да участва пряко в управлението, заяви днес лидерът на ГЕРБ.

Припомняме, че управленското споразумение е между ПП-ДБ и ГЕРБ и то никога не е включвало ДПС. Двете формации имат мнозинство в парламента, като публично от дясното обединение досега говореха, че Движението им трябва само за конституционните промени (които бяха приети непосредствено преди коледната ваканция на депутатите).

Наскоро обаче съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призна, че ПП-ДБ и ГЕРБ управляват заедно с ДПС.

По отношение на смените на министри, Борисов пак посочи, че това ще става след съвместен "некоалиционен" преглед кой как се е справил до момента. Отправи и своеобразно предупреждение към регионалния министър Андрей Цеков максимално бързо да бъде задвижена работата по общинските проекти. Това щял да е теста за него.