Върви ли се към сценария след ротацията през март премиер да бъде Бойко Борисов, а негови вицета - лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев и/или... неофициалният такъв на ДПС Делян Пеевски. Или "сглобката" само опипва общественото мнение.

Този въпрос изниква по естествен път, ако проследим хронологията на някои любопитни политически изказвания от уикенда, като засега няма еднозначен отговор.

"Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски съвет. Това положение трябва да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете. От моя гледна точка министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения."

Думите са на председателя на комисията по конституционните въпроси - депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков и бяха изказани в ефира на НоваНюз.

"Тежестта и политическата легитимност се измести в парламента до такава степен таква, че никой не гледа в момента към правителството, към изпълнителната власт като авторитет, който задава пътя, задава тон. Тази формула е много екзотична и в един момент ще трябва да се преосмисли. Заради екзотиката в тази формула - сглобка, некоалиция, партийните лидери са в парламента. Те не са министри, не са министър-председател, заместник-министър председател, министри и т.н., а са в парламента. Дори и да се създаде механизъм за координация, той ще продължи да ражда същите проблеми, защото самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които дефакто имат тежест в парламента."

А това са думи на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов от интервю за Нова тв.

"Това, което аз лично научих за състава на правителството, е по-добре да са политически лица, с ясна политическа отговорност, отколкото експерти, които всъщност не знаеш дали нямат някаква скрита зависимост. Според мен е отговор и ясната отговорност и е по-честния начин."

Tова пък каза Кирил Петков, който вчера даде интервю за Дарик, а после направи коментар по изказванията на Даниел Митов и за Нова.

Общото между всички тези три изказвания е, че а) се случват изведнъж и масирано и б) съдържат едно и също послание - че партийните лидери вместо в парламента, трябва да са в Министерския съвет на съответните позиции.

Те идват на фона на предстоящата в началото на март ротация, когато кадърът на ГЕРБ Мария Габриел би трябвало от вицепремиер сега да смени Николай Денков (ПП-ДБ) като премиер. Идват на фона и на ниския рейтинг на правителството, според социологическите проучвания, за който спомагат и всекидневните атаки на Пеевски и Борисов по министрите, в т.ч. премиера, граничещи понякога с махленския изказ.

Така днес в национален ефир на Деница Сачева от ГЕРБ й се наложи да отговаря на въпросите ще бъде ли Борисов, а не Мария Габриел министър-председател след март. И ще бъде ли Делян Пеески негово вице. Както и как изобщо ще се случи тази ротация - ще се сменят ли и министри или споразумението от юни за съставянето на правителството обхваща само премиерския пост.

Сачева не коментира изявите на Митов и Петков, а само тази на председателя на конституционната комисия, тъй като представи сценария Борисов-Пеевски начело на изпълнителната власт като негово "лично мнение".

- Вие цитирате в момента едно лично мнение, изказано от колегата Радомир Чолаков. Ние нямаме подобни политически решения. Ние не сме обсъждали, няма такова политическо решение, изказаното от колегата е лично мнение" - заяви тя в ефира на БНТ.

- А става ли Пеевски за вице?

- Никога не сме обсъждали. С ДПС винаги сме работили само в парламента и само по външнополитически теми, свързани с нашата ориентация.

(Всъщност, последното не е съвсем вярно, защото ГЕРБ и ДПС работят в синхрон по всяка една тема - от кадруването в "Пирогов", което няма общо с външнополитическата ни ориентация, до кадруването в регулаторните органии - също без връзка, б.р.).

Факт обаче е, че ако Борисов иска да има министри на ДПС в правителството, то в отговор на въпрос неотдавна Пеевски отрече от ДПС да имат намерение да излъчват такива. И ако може да се вярва на заявките му, то следва да няма как самият той да стане член на Министерския съвет. Въпреки че после се самоизтъкна като най-подходящ за премиер.

Разсеяни за регулаторите

Днес Сачева бе попитана за още нещо: "Защо се правите на разсеяни" за думите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, казани в национален ефир (бТВ) в сряда, че представителството на ДПС в регулаторите ще е 1/3 (разбирай - 1:1:1 - ГЕРБ:ДПС:ПП-ДБ). 

Регулаторите, съгласно текстовете в Конституцията, се избират със 160 гласа - заяви Атанасова, тоест - с 2/3 мнозинство, или с гласовете и на ДПС. (Такива текстове в Конституцията няма. Точната формулировка е, че ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ предложиха с измененията да се запише, че регулаторите може да се избират с 2/3, записано в закон, б.р.)

"Нямам такива впечатления това да се подминава" - заяви Сачева.

Вероятно обаче е пропуснала едно от поредните изказвания на лидера Борисов (пред журналисти в петък), когато на конкретния въпрос за 1/3 представителство на Движението в регулаторите, той се скара на медиите, че му задавали въпроси по изказвания на Тошко Йорданов ("Има такъв народ") и след корекцията, че то всъщност е на председателката на парламентарната му група, си тръгна без отговор.

"Не сме се споразумяли още за механизъм на избора" - допълни иначе днес депутатката.

Но понеже регулаторите по закон трябва да са независими, избрани с конкурсно начало, а не са членове на кабинет, че да се разпределят по формули ала 3:5:8, все пак допълни, че при избора им трябва да се спазва принципът за експертност.

"Нямаме общо решение за каквито и да е било квоти", твърди бившата социална министърка на Борисов.

Дали има или няма вече договорка за регулаторите, в т.ч. можем само да гадаем. Показателни обаче са думите на Кирил Петков за Дарик - който от човек, който настояваше за експертно начало при всички назначения, вече смята, че не само в правителството, а и в регулаторите начело трябва да са политически фигури.

Иначе разговорът на Георги Любенов със Сачева приключи така:

- Защо не легализирате властта на ДПС?

- В какъв смисъл да легализираме? Те са легитимно избрани народни представители. Не знам какво означава това? Те участват във всички взети парламентарни решения, публично.
Това, че в момента се опитвате да създавате допълнително някаква мъгла в тяхното участие, аз не го разбирам. Много ясно сме казали какво можем да правим с ДПС и какво не можем да правим.

- Всичко се вижда много добре и чисто и без да има мъгла, г-жо Сачева.