Надяваме се България да стане пълноправен член на Шенген и по суша в края на 2024 г.

Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков по БНТ.

"Шенген е възможност за високо икономическо развитие на България. Шенген дава възможност за бърз достъп до стоки и свободното пътуване на хората", посочи.

По думите е било добро решение България да се съгласи с условията на Австрия, въпреки че страната ни беше "полуприета" в Шенген.

"Австрия беше най-големият противник за влизането на България в Шенген. Всяка страна има своите вътрешнополитически настроения, които много влияят, но все пак трябва да бъдем благодарни от резултата", смята Георги Гвоздейков.

Министърът обясни и какъв е развоят на събитията във връзка с двата кораба "Верила" и"Руен":

"Информацията, която е налице за кораба "Верила", е че са освободени останалите хора от екипажа. Корабът все още е задържан. След приключване на следствените действия корабът трябва да се прибере в България. Корабът "Руен се намира в териториалните води на Сомалия, екипажът е в добро здравословно състояния, няма заплаха за живота им". 

Министърът на транспорта гарантира, че ще се работи усилено в изграждането на по-добро качество в сектора на БДЖ.

"Минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%. До 8 януари трябва да приключи подаването на оферти за доставката на 8-те двуетажни влака. Имаме ясен план за модернизирането на железопътния транспорт", каза Георги Гвоздейков.