От 1 януари тази година жителите на Монтана и Северна Каролина нямат достъп до сайта за възрастни Pornhub. Сега най-големият порно сайт спря достъда до всички свои сайтове в тези щати, напълно, съобщи Gizmodo.

Причината са нови закони, които предвиждат подобни платформи да искат потвърждение на възрастта на потребителите - което включва качване на снимка на личната карта. Мотивите са, че "порнографията създава обществена здравна криза и оказва разрушително влияние върху непълнолетните". 

Научни изследвания от последните години наистина са установили данни за вредни ефекти от порното върху деца и младежи - но препоръчват по-добра комуникация, тъй като е нереалистично да бъде контролиран успешно достъпът им до такова съдържание.

Aylo, компанията зад Pornhub, която е собственик и на още десетина порно сайта (RedTube, YouPorn) и студиа (Brazzers), подчертава и че това поставя хората в по-голяма опасност. Щом лични карти се качват, могат и да изтекат лични данни.

"Въпреки че безопасността и спазването на правилата са в основата на мисията ни, предоставянето на лична карта всеки път, когато искате да посетите сайт за възрастни, не е най-ефективното решение за защита на нашите потребители и всъщност ще постави деца и вашата поверителност в риск", пишат те в съобщение до своите потребители.

Други щати, които приеха подобни закони, ограничаващи непълнолетните от гледането на порно, са Арканзас, Мисисипи, Тексас, Юта и Вирджиния.

Разбира се, решението просто образова повече хора в двата щата за това що е то VPN - метод да се заобиколи блокиране на сайт в определена държава, сочи Google Trends.