36% от американците смятат, че президентът Джо Байдън е спечелил нечестно изборите през 2020 г. Това става ясно от съвместно проучване на "Вашингтон пост" и Университета на Мериленд, проведено между 14 и 18 декември и публикувано на 2 януари.

1024 пълнолетни граждани на САЩ са отговорили на множество въпроси, свързани с вота преди малко повече от 3 години, щурма на Капитолия от 6 януари и фаворитите за спечелването на изборите през 2024 г. - демократа Джо Байдън и републиканеца Доналд Тръмп.

Изследователите сравняват отговорите на респондентите с проучване, проведено в средата на декември 2021 г. Разкритията могат да вдъхнат оптимизъм в предизборния щаб на Доналд Тръмп.

По-малко американци смятат Байдън за легитимен президент 

През изминалите две години броят на американците, възприемащи Байдън за легитимен държавен глава, е намалял със 7% - от 69 на 62%. 

По-възрастните американци са по-склонни от по-младите да признаят, че Байдън е законно избран. Подобна корелация се наблюдава и при избирателите с висше образование спрямо останалите американци. 

Няколко гласоподаватели, интервюирани от "Вашингтон пост", посочват "доказателства" за изборни измами, които отдавна са опровергани - например конспиративната теория, че две служителки на изборите в Джорджия ("тъмночервен" щат, който Байдън спечели с малка преднина) са били заснети на видео, докато поставят фалшиви бюлетини в урните. Наскоро жените, чийто живот се превърна в жив ад заради фанатизираните последователи на Тръмп, осъдиха бившия адвокат на републиканеца Руди Джулиани да им изплати 148 милиона долара за разпространение на клеветническите твърдения.

По-малко републиканци смятат щурма на Капитолия за атака срещу американската демокрация

Малко повече от половината американци (55%) определеят нахлуването в сградата на Конгреса на 6 януари като "атака срещу демокрацията, която никога не трябва да бъде забравяна". Мнозинството от демократите (77%) и независимите (54%) се придържат към това мнение без съществена промяна спрямо 2021 г. Но все повече републиканци не мислят така.

Повече от 7 от 10 консерватори твърдят, че твърде много се обръща внимание на щурмуването и че е "време да продължим напред". Едва 18% от републиканците посочват, че протестиращите на 6 януари са били "предимно насилствени"спад с 8% спрямо 2021 г. 9% по-малко от десните избиратели (от 64 на 55%) изтъкват, че присъдите за хората, нахлули в Капитолия, са били "справедливи" или "не достатъчно сурови".

Два пъти по-малко републиканци обвиняват Тръмп за щурма на Капитолия

Преди две години 60% от американците твърдяха, че Тръмп носи "голяма" или "значителна" отговорност за 6 януари. Днес те са 53%.

Най-значителна промяна се наблюдава сред републиканците – само 14% обвиняват бившия президент за позорното нахлуване в Конгреса, почти два пъти по-малко спрямо 2021 г. (27%).

"В началото, когато чух за това, бях много разстроена, че Тръмп не излезе и не каза "Спрете", обяснява пред "Вашингтон пост" Глория Боудън от Джаксънвил, Флорида, 68-годишна независима избирателка, която клони към републиканците.

Тя смята, че органите на реда са подбудили насилието, тъй като са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите. Критиките срещу Тръмп през последните три години накарали Боудън да съчувства на бившия президент и да обоснове нежеланието му да се намеси и да призове щурмуваците да се разотидат.

"Човекът беше преживял толкова много за четири години, че в един момент си казваш: "Оставете ги да го направят", подчертава тя.

Въпреки че повечето американци смятат, че Тръмп носи вина за подбуждането на насилието на 6 януари, по-малко от половината от анкетираните (46%) са на мнение, че действията му трябва да го дисквалифицират от заемането на президентската длъжност. Този въпрос вероятно ще бъде разгледан от Върховния съд на САЩ, след като Колорадо и Мейн забраниха на Тръмп да участва на първичните избори за определяне на номинация на Републиканската партия.

7 от 10 американци смятат, че Тръмп няма да признае загуба на изборите през 2024 г

71% от американците твърдят, бившият президент няма да приеме резултата от изборите през 2024 г., ако ги загуби. При Байдън се забелязва противоположна оценка - 65% от анкетираните смятат, че демократът би признал поражение.

Това обаче не печели за настоящия държавен глава симпатиите на средния републикански избирател. Какъвто предполагаемо е 49-годишният Майкъл Бетгър от Арканзас.

"Той (Тръмп) е боец – обича да влиза в съдебните зали и би обжалвал всичко, което му се изпречи на пътя, и мисля, че това е нещото, което хората наистина харесват в него".

По думите му Байдън "би приел поражение", защото "той е политическа личност и най-вече прави това, което му казват да прави".

Бетгър не възприема легитимността на резултатите от изборите като заплаха за демокрацията, защото след 2020 г. той вече не вярва, че гласуването има значение:

"Избрахме Доналд Тръмп, но не го получихме", отсича той.