Има хаос на пазара с яйца и пилешко месо, а внесени продукти от трети страни, т.е. - такива извън ЕС, се продавали с български етикети.

Това алармират от асоциацията на промишленото птицевъдство.

Според Нова тв има проблем с произхода на продуктите, които влизат в България и проследяването на стоката до магазина.

"Проблемът не е от вчера. За него говорим от много време, сигнализирали сме институциите."

Това коментира тази сутрин пред Нова Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишлено птицевъдство. Той добави, че проблемът се изразява в това: дали от ЕС или Украйна в български тражорни влиза пилешко месо, което се тражира на различни продукти, след което се слагат български етикети и то постъпва в търговската мрежа като български продукт.

„Българският потребител по нищо не може да разбере произхода на продукта, няма как да бъде проверена историята на месото”, уточни той.

По думите му потребителите могат да получат информация за стоката от код, който е изписан върху продукта. Такъв код има на яйцата, а той показва подробности за произхода.

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", каза Божанков по-рано пред Радио Варна на БНР.

От БАБХ уточняват само, че произходът на месото от всички видове животни трябва да е посочен на етикета, преетикетирането е недопустимо.

„Посочва се мястото на отглеждане и на клане, а етикетът задължително съдържа идентификационната маркировка на бизнес оператора, който е извършил последната обработка на храната. Това прави преетикетирането на идващите от трети страни продукти от растителен и животински произход недопустимо”, посочват още от БАБХ.

Според Даниел Божанков трябва да бъдат направени промени в закона.

„Ние ще ги инициираме, заедно с БАБХ, за да може етикетирането да бъде по-достъпно и по-разбираемо за българския производител”, допълни Божанков.

Той уточни, че по казуса ще бъде инициирана среща с БАБХ, на която ще бъде предоставена цялата събрана информация.

Поне няма наличие на тежки метали и радиоактивност

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществява строг контрол на пристигащите от трети страни продукти от животински и растителен произход. До момента няма установено наличие на тежки метали и радиоактивност в нито една от взетите проби, написа Агенцията в позиция във връзка с изявление на Асоциацията за промишлено птицевъдство от днес относно внос на яйца и пилешко месо от трети страни, предаде БТА.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ са въведени превантивни мерки по отношение на определени продукти с произход Украйна. Мерките включват засилен официален контрол на всички пратки храни от растителен и животински произход от Украйна, казва се още в позицията.

След получаване на уведомление от регионалните митнически поделения, на пратките се извършва документална, физическа и проверка за идентичност на мястото на местоназначението им, като това включва и вземане на проби за наличието на замърсители. От всяка пратка храна от животински произход се взема проба за наличие на тежки метали и радиоактивност.

До момента в нито една от изследваните над 60 проби не е установено наличие на тежки метали и радиоактивност.

Официалният контрол включва и предприемане на адекватни действия по сигнали и жалби. До момента в ЦУ на БАБХ няма постъпили сигнали, свързани с подвеждане на потребителите относно произхода на яйца и птиче месо.