"Продължаваме промяната" е сключила договор с американската лобистка компания "Манатос & Манатос" (M&M) на стойност 100 000 долара.

Това посочва в своя публикация във фейсбук профила си BIRD

Справка на сайта на Държавния департамент в действителност показва наличието на споразумение. Договорът е сключен на 22 декември миналата година, като от страна на ПП е подписан от съпредседателя на партията, който е и министър на финансите - Асен Василев. 

Формално лобистите ще трябва да работят за добрите българо-американски отношения. Описани са няколко аспекта от работата на M&M:

  • популяризиране на редица аспекти от двустранните отношения между САЩ и България пред високопоставени US лица - политици, влиятелни при формулирането на политиката на САЩ;
  • съдействие за осигуряване на срещи с високопоставени американски политици в администрацията и в Конгреса;
  • анализ и насоки на политиката на САЩ по въпроси от значение за България;

Договорът е със срок 29 февруари, освен ако страните не решат да го продължат. Плащането е на два транша от по 50 000 долара, като първото е направено с подписването на споразумението, а второто трябва да е на 1 февруари.

"Редно ли е така да се харчи субсидията?" - питат от BIRD. Както и "Дали не усещат и те сянката на "Магнитски?" - като препратка към санкционирания Делян Пеевски (ДПС), който също ползва услугите на лобистка компания именно заради глобалния закон (който все пак го застигна), както и към "колегата" му Владислав Горанов (дългодогишен финансов министър на ГЕРБ).

По отношение на първото Законът за политическите партии, в който е указано за какво се харчи партийната субсидия, не е изчерпателен по въпроса. А и досега не е известно друга политическа сила да е плащала за US лобисти (регламентирана в Щатите дейност) и въпросът да е бил повдиган на законово ниво у нас. Според ЗПП "политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи". Договорите, в т.ч. за реклама, трябва обаче да се публикуват.

"Лобистката фирма М&М не е коя да е. През 2017 г. е лобирала за "банката на Путин" VTB. Нейните собственици са финансирали кампанията на сенатора Менендез, който беше хванат с кюлчета и обвинен в корупция" - пише още BIRD.

Клуб Z потърси коментар от пресцентъра на партията. Засега оттам не отговарят.