Сблъсък на техногиганти предстои в нова технологична арена - тази на 3D очилата, визьори и шлемове, които стават все по-популярни.

Apple Vision Pro е оръжието на компанията в Купертино, което бе обявено миналата година, а се очаква да излезе в началото на тази. Компанията го определя като "пространствен компютър", подхранван от топ процесора на Apple M2 и способен да разпознава жестове, да следи очите, да разпознава глас.

Ще е оборудван и с 5К екрани и съраунд аудио система.

Днес производителят на чипове Qualcomm обяви свой нов продукт - процесорът Snapdragon XR2+ Gen 2, специално разработен за пространствени изчисления. Именно той ще влезе в новите шлемове за допълнена реалност на Samsung, както компаниите вече наричат AR (добавена) и VR (изцяло виртуална реалност).

Snapdragon XR линията процесори вече се ползва в други популярни шлемове - на Meta, HTC, Pico и други. Макар пазарът все още да не може да се сравнява с този на смартфоните и лаптопите, визьори съществуват от години, макар досега гигантите да страняха от тях.

Предимството на процесора на Qualcomm е, че е специално разработен за тази цел, за разлика от M2, а новата версия позволява и по-висока резолюция - до 4,3К на око и 90Hz честота на опресняване. Може да се сваля и резолюцията за по-бързо опресняване, което ще компенсира ефектите на гадене и замайване, които много хора изпитват с визьорите.

Освен със Qualcomm, корейският техногигант си партнира и с Google, и планът е новото им устройство да е "само" 2000 долара - по-скъпо от повечето на пазара, но с 1500 долара по-малко от цената, на която ще се предлага Apple Vision Pro. По всичко личи обаче, че Apple ще бъде първи с продукта си.