Спят, сънуват и говорят по радиото... "Континенталните" сили настъпват, а "атлантическите" - отстъпват. Това ще стане съвсем очевидно след като Дональд Алфредович спечели изборите в Америка. В Америка ще управляват изолационистите и те ще "приберат Америка в собствените ѝ граници". И защо ще се случи всичко това? С една единствена цел - за да може Русия да се върне в "естествените" ѝ имперски граници, в които се разпадна в края на 80-те. Ние, разбира се - заедно с цяла Източна Европа - ще трябва отново да влезем в кошарата. Бодлива тел има - отново ще ни опашат... Който не иска - радетелите за "свобода на словото" ще му покажат "кузькину мать" - както през 1944-та...

В Кремъл сънуват тази красива приказка - прибирането на Вашингтон отвъд океана - още от 1945-а. Без Америка "да се прибере", Ордата не може да завоюва омекналата Европа. Арогантната Америка обаче не само не се прибира, ами през последните 30 години прие под своя чадър цяла Източна Европа. За това, разбира се са виновни "неоконс". Сега Дональд Алфредович най-после ще отговори на мокрите сънища на кремълските гризачи и техния български фенклуб. Америка си подвива опашката, а империята отвръща на удара и се завръща - прогресивната империя... Оп-па-а-а, грешка - тя преди беше прогресивна - сега е консервативна...

Сънищата са свят на чудесата. Международната политика е свят на реалността. В тази реалност всеки е призван да защитава интересите си, за да не се окаже част от миналото, вместо част от бъдещето на света. Нито една империя не се разпада доброволно. Нито една световна сила не се прибира доброволно "с подвита опашка" у дома. Никой не кани своите съперници доброволно да заемат неговото място в световните дела, докато се оттегля "зад океана" в резултат на поредни президентски избори. Струва ми се, че не е необходимо да бъдеш компетентен геополитически анализатор, за да разбираш това - необходим е само здрав разум.

В България вече повече от десетилетие вилнее пропагандна война, платена от сънуващата своето "завръщане" империя и осъществявана на практика от една безскрупулна и слугинска пета колона. Обвиняват нейните представители, че са "четирихилядници" - че взимат пари, за да продават родината си. Може бе е вярно - не ми изглеждат като доброволци, но не това е най-главното. Основната им мотивация е, че поколения наред и те, и бащите им, и дедите им играят в България тази роля, за да упражняват власт. Още от болшевишката революция насам. Днес те покриват българската публична информационна среда с плътната кал на чуждата имперска пропаганда. Не са глупави и знаят добре, че една нова имперска инвазия в България ще означава окончателен край на идеята за съществуване на независима българска нация, потенциално способна да се организира в държава. Въпреки това, съвестно служат на Ордата, мотивирани преди всичко от нарастващото озлобление на един отхвърлен от историята компрадорски колониален елит.

Те управляваха България като колония на съветската империя в продължение на половин век. След края на официалната колонизация те направиха всичко възможно да се превърнат в нов стопански и политически елит на страната. Някои от тях успяха. Успяха да ограбят националното богатство, успяха да дойдат на власт и да се задържат известно време във властта. Но не успяха да се превърнат в национален елит. Не успяха да надскочат битието си на компрадорска прислуга, да излязат от ролята си на колониална администрация. За съжаление, не беше създаден и алтернативен национален елит. Затова шофьорите и бодигардовете на бащите и дядовците им взеха властта и започнаха да я упражняват в пълно съгласие с чалгаджийския химн, вдъхновено композиран от една видна медийна регулаторка - "Ще ти скъсам ..."

За компрадорския елит на съветската империя остана ролята на пета колона. Господарят е същият, слугите са същите - времената са други... Днес пропагандират не класова борба и светло бъдеще, а сблъсък на "евразийската и атлантическата цивилизация" и имперски "консерватизъм". Безмилостно бичуват управлението на шофьорите и бодигардовете, които се оказаха по-кадърни от тях да задържат властта. Друг е въпросът как я упражняват... Упражняват я съгласно примитивната си природа - "да гепят" всичко, което могат и да се пазят да не "го отнесат" от силните на деня - от поредните силни на деня, на които се подмазват. Ах, какви лоши шофьори и бодигардове...! Подмазват се на американците, подмазват се на Брюксел... От кого ли са видели, от кого ли са се научили да се подмазват?

Българският обществен ефир е отровен от системната лъжа на имперската пропаганда, озвучавана денонощно от петата колона на Ордата. Българският национален интерес лежи скрит под няколко пласта отломки от лъжа - натрупани за повече от век. Но защо лъжата продължава да се трупа? Защото тези, които днес са на власт очевидно продължават да имат нужда от нея. Лъжата може да бъде ограничена много лесно. Регулаторът на обществените медии - СЕМ - може много лесно да възстанови правилата на справедливо и свободно състезание на идеи и позиции. Евроатлантиците от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС разполагат с поне трима членове на СЕМ - т. е. с мнозинство. Не ме питайте защо петата колона доминира българската публична среда. Питайте "евроатлантиците" - защо мълчат!

Текстът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.