Двама полицаи са временно отстранени от длъжност до приключване на две проверки, разпоредени във връзка с гонката в Стара Загора на 30 декември 2023 г., предаде Нова тв.

След преследване и полицейска намеса с изваждане от колата почина Пламен Пенев, бивш републикански шампион по борба. Младшите инспектори са от Първо и Второ районни управления в града. 

Образувани са дисциплинарни производства спрямо двамата служители на база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина.

По-рано днес "Капитал" цитира части от съдебно-медицинска експертиза, която според медията гласи, че човекът е починал вследствие на задушаване от това, че са го натиснали петима полицаи. Това става, след като - както се вижда на видео - го измъкват насила и с агресия от колата му.

Медията поставя и въпроса - че полицаите са абсолютно неподготвени да реагират, когато става въпрос за психичноболни.

А освен че възложи съдебно-медицинската еспертизата на трима патоанатоми от съседния Пловдив, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изтегли случая да се разследва в НСлС - макар формално да става дума за евентуални престъпления на полицаи, а не на магистрати (които задължително са прерогатив на Националното следствие, б.р.).

Именно в първото съобщение на прокуратурата от 2 януари бе вкарано и понятието - че е възможна "асфиксия", т.е. човекът е починал поради някакво задушаване. Както и бе обявено изрично, че се разследва престъпление по 123 от НК -  "за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители”.

Едва вчера - на петия ден от инцидента, последва и първото изявление на ръководството на полицията в Стара Загора по случая. На него шефът на ОДМВР Лазар Христов описа драматичността на ситуацията на 30 декември вечерта и почти отсъди, че неговите полицаи са напълно невинни. Вместо това нахока жуналистите.

До вчера към обяд Христов бе категоричен, че няма дори и временно отстранени полицаи, тъй като не е установена вина

Клуб Z се свърза днес с Мариан Маринов - говорител на НСлС, следовател, а оказа се - и част от екипа, който ще разследва смъртта на Пенев. Той бе категоричен, че няма как да даде каквито и да е подробности.

Първо - защото буквално в момента пътува към мястото и не е запознат, и второ - защото е следовател именно по това раследване. На някакъв етап само наблюдаващият прокурор ще има това право.

Маринов подчерта само, че освен експертизи, предстоят и много други следствени действия - например разпити на свидетели. Като специално подчерта, че в подобни слуачи се събират много свидетелски показания (гласни доказателства), а те най-често си противоречат драстично и трябва внимателно да се отсяват.