Искате ли да пътувате до Луната? Или поне - името ви? Това е поредната кампания на NASA за популяризиране на космическата програма - агенцията предлага на всеки, който се запише навреме, да получи бордова карта и да може да изпрати името си с ракета до спътника ни.

Става дума за мисията VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), планирана за ноември тази година. Както подсказва името й, целта е да се прати роботизиран роувър на Луната, който да изследва в продължение на 100 дни Южния полюс на спътника, включително перманентно затъмнените области, където може да има следи от лед. Роувърът ще измине няколко мили покрай ръбовете на кратерите и ще взима голямо количество проби от почвата.

А на самия луноход вече ще са имената на 13 000 души - които могат да се запишат с двете си имена и ПИН код (служещ като парола) на специалния сайт на NASA и да получат бордова карта с мето и QR код. На нея са още мястото на излитане - центърът "Кенеди" във Флорида, и дестинацията - Mons Mouton - плато на Южния полюс, където ще се приземи лунохода.

А името ни ще измине 238 866 мили, или 384 417 километра.

VIPER представлява първата мисия за картиране на ресурси върху друго небесно тяло и ще задълбочи нашето разбиране за това как замразената вода и други летливи вещества са разпределени на Луната, техният космически произход и какво ги е запазило в лунния почвен слой през милиарди години," казва NASA на своя уебсайт.

Космическата агенция се надяваше да изстреля VIPER през ноември 2023 г., но отложи мисията с една година, за да извърши допълнителни изпитания на лунния модул Griffin на Astrobotic, който ще пренася лунохода.