Агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО ще подпомогне коалиция от съюзници, включително Германия, Холандия, Румъния и Испания, в закупуването на до 1000 ракети "Пейтриът", с цел укрепване на техните въздушни отбрани в светлината на войната на Русия срещу Украйна. Това съобщиха от Алианса.

Договорът ще разшири европейското производство на ракети, увеличавайки доставките и осигурявайки попълване на запасите на съюзниците.

"Приветствам своевременното обявление на съюзниците за инвестиране в до 1000 нови ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да укрепят сигурността на Алианса", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Тази инвестиция показва силата на трансатлантичното сътрудничество в областта на отбраната и ангажимента на НАТО към опазването на безопасността на нашите граждани. Ракетните и дронови атаки на руските върху украински граждани, градове и селища показват колко важни са модерните средства за въздушна отбрана. Увеличаването на производството на боеприпаси е ключово за сигурността на Украйна и за нашата сигурност."

Договорът от 5,5 милиарда долара е възложен на КОМЛОГ, съвместно предприятие между американската компания Рейтън и германската компания МБДА, намиращо се в Шробенаузен, Германия. Големият обем на поръчката ще подкрепи създаването на производствена база за ракети "Пейтриът" в Германия.

Системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" могат да бъдат използвани за защита срещу самолети, хеликоптери и ракети. След началото на войната на Русия срещу Украйна, НАТО разположи батареи с ракети "Пейтриът", за да защити съюзниците си на източния фронт. Съюзниците на НАТО също предоставиха системи "Пейтриът" на Украйна и са ангажирани с допълнително засилване на отбраната на нападнатата страна.