"Ротацията е чисто технологичен процес, дреболия и предварително договорена. Не знам какво е толкова вълнуващо, ротация ще има."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Медвен.

През вчерашния ден възникна въпросът с чий мандат ще бъде правителството след ротацията, като според ГЕРБ това трябва да стане с техния мандат, а не отново с мандата на втората политическа сила - ПП-ДБ.

"Възприели сме принципа, по който работи Брюксел - докато всичко не е договорено, да не се правят изказвания, които впоследствие да се опровергават и анализират", добави Борисов евроатлантически.

По думите му Мария Габриел ще приеме мандата с предварително одобрен от парламентарните групи кабинет. След това веднага ще започне избирането по същество на правителството.

"Преди 9 месеца хората, които подкрепяха ПП и ДБ, не искаха да приемат, че не са първи. Сега вече всичко е друго, ненужно и смешно е упражнението Мария (Габриел - бел. ред.) да приеме мандата и след няколко дни да го върне", каза още Борисов като така отговори на въпроса с чий мандат.

Относно евентуалната смяна на министри в кабинета Габриел лидерът на ГЕРБ обяви, че това не било на всяка цена.

По думите му вътрешният министър Калин Стоянов, чийто оставка беше поискана от ПП-ДБ след полицейското насилие по време на протеста пред БФС, е свършил огромна работа по приемането ни в Шенген и инцидентът в Стара Загора  - при който мъж загуби живота си, преследван от полиция, не бил предпоставка за смяната на МВР шефа.

Борисов определи присъединяването към Шенген по въздух и вода като успех, но добави, че в същото време сухопътните граници няколко години "бяха изпуснати".

"Не можем да се сърдим на австрийските колеги, че изискват от нас да пазим границата", добави той.

"Последните месеци, връщайки се към старите добри оперативни практики, МВР се справя много добре. Напъните на опозицията да ни убеждават как ще се напълним с бежанци са несериозни. Има Дъблинско споразумение, което точно и ясно казва реда, по който мигранти се връщат към държавите, които не се справят. Имаме финансиране, възможност за съвместна охрана на границите", обяви още Борисов.

В подобен дух се изказа в събота и премиерът Николай Денков - "технически въпрос".

"Предстои да се види технически как ще се реализира ротацията. Радвам се, че през последните седмици вече категорично „потече“ дискусията в тази посока“, коментира той.

Според него ротацията е технически въпрос и първият мандат ще бъде най-лесно да се реализира.

„Но трябва да се вземе решение от партийните органи, така че не предпоставям какво ще се случи“, добави. 

Денков коментира и очакваните счени на министри при ротацията.

„Има управленска програма, ще се погледне кой какво е изпълнил от нея и оттам започва разговорът дали се е справил някой министър“, заяви Денков и изтъкна, че има още два месеца работа.

Попитан конкретно за спортното министерство, премиерът каза: „Направих си труда да погледна как върви изпълнението на програмата за спортното министерство, то се справя чудесно“. Преди това Борисов за пореден път атакува министъра на спорта Димитър Илиев, който при наличие на случай на арести за корупция във ведомството му, трябвало да понесе отговорност

В отговор на питане ще бъде ли вицепремиер или министър на образованието, Николай Денков поясни: „Имаме договореност, че когато Мария Габриел стане премиер, аз ще стана вицепремиер, така че не очаквам промяна в това отношение“. „Бих се радвал Асен Василев да бъде вицепремиер. Да припомня, че ние го предложихме, преди да бъде избрано правителството, тогава от ГЕРБ възразиха“, каза той по повод твърдения в медийното пространство за възможност един от съпредседателите на ПП да бъде вицепремиер. Премиерът отговори отрицателно на въпроса дали се обсъжда фигури от ДПС да влязат в следващия кабинет.