С чий мандат ще се случи предстоящата в началото на март управленска ротация между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ?

Този въпрос неочаквано се появи днес след изказване на председателя на Народното събрание Росен Желязков от Индия. 

При ротацията правителството, което ще бъде създадено, със сигурност ще бъде с мандата на ГЕРБ. Ако кабинетът не е с мандата на ГЕРБ, то значи няма и ротация - заяви Желязков.

От самото съставяне на правителството "Денков-Габриел" обществото бе подготвяно за това, че ако има договорка за ротация през девет месеца и ПП-ДБ и ГЕРБ са се разбрали първият мандат да е за дясното обединение, то вторият би следвало да е за партията на Бойко Борисов. Логично. 

Формално ротацията трябва да мине през конституционната "рулетка". Тоест премиерът Николай Денков (ПП-ДБ) да подаде оставка като премиер, а с това пада и целият му кабинет. След което президентът да връчи мандата на ГЕРБ като първата политическа сила, която трябва да предложи състав на Министерския съвет за гласуване (и евентуално приемане) от парламента. Ако проектокабинетът й не мине, то мандатът се връчва на втората по численост парламентарна група (на ПП-ДБ). Ако пак няма излъчено правителство - мандатът се връчва по избор на държавния глава на трета парламентарна сила.

Едно изказване на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, потърсен от БТА за коментар, обаче внесе смут в системата.

"Въпрос на преговори е с чий мандат ще бъде съставено правителство след ротацията през март", цитиран е Иванов.

"Това е въпрос на преговори, които още не са проведени. Мога да ви уверя, че който прави анонс в едната или другата посока, приказва напразно. Такъв разговор няма към момента. Тепърва предстои и това ще бъде решено в контекста на всички останали въпроси, свързани с ротацията. Два месеца са много политическо време. Такива преговори все още не са започнали. Всякакви анонси за мандати са много ранни", допълва той.

Така погледнато, изглежда като "поредната "некоалиционна" драма. От ДБ обаче коментираха, че такава няма - просто въпросът наистина не е дискутиран, като все пак очакването е мандатът при ротацията да е на ГЕРБ, като бъде подкрепена от ПП-ДБ. И нищо повече - нямало интрига.

"Нали никой не си представя, че обединението издига Мария Габриел от ГЕРБ за министър-председател само и само мандатът да е наш", коментираха от обединението неофициално.

"Смут в системата" внесе и точка от декларацията, изчетена от Николай Денков (ПП-ДБ) и Мария Габриел (ГЕРБ), които трябва да разменят местата си на премиер и вице в началото на март. В нея се казва, че двете парламентарни групи се ангажират да подкрепят номинациите за министър-председател на другата политическа формация. Но не се казва с чий мандат. "Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател", гласи тя.

"Няма никаква драма, по всяка вероятност мандатът ще е на ГЕРБ, а ние ще подкрепим проектокабинета. Това, което Христо Иванов е казал е, че просто нищо не е обсъждано още", дават заявка от обединението.

Любопитно е още едно изказване на Росен Желязков (който по силата на ротацията трябва също да бъде заменен през март - очаква се - от Никола Минчев (ПП-ДБ)) - че очаква вицепремиер след ротацията да стане Асен Василев - съпредседател на ПП и министър на финансите, а премиерът Николай Денков да поеме Министерство на образованието отново като негов титуляр.

Сценарият Василев вице вчера бе отречен от ПП, след като се допитахме неофициално до формацията. 

Точка втора от декларацията на Денков и Габриел от май м.г. гласи "Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател".

Тоест, ако Василев ще става все пак заместник на Габриел, такъв трябва да е и Денков. Което не е проблем - само трябва да се преформатира сегашната структура на Министерския съвет.