Самолет на американската авиокомпания "Аляска еърлайнс" със 177 души на бода извърши аварийно кацане в Орегон, в Северозападната част на САЩ, след като пътници подадоха сигнал, че прозорец в самолета се е откъртил и "изхвръкнал" при излитането на машината, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на авиопревозвача.

Самолетът излетял от международното летище в Портланд около 17 ч. местно време вчера (1 ч. по Гринуич днес), преди да се върне обратно на летището, след като екипажът подал сигнал за проблем на борда, свързан с разхерметизиране и загуба на налягане.

Кадри, разпространени в социалните мрежи, показват вътрешността на машината, с липсващия прозорец и с кислородни маски, спуснати от тавана. Един от пътниците - Кайл Ринкър, разказа пред Си Ен Ен, че прозорецът се е откъртил точно след излитането на машината. 

Авиокомпанията, Федералната агенция за гражданско въздухоплаване и Националното бюро за транспортна сигурност казаха, че разследват случая.

Авиокомпанията каза, че този тип инциденти е рядък но персоналът е подготвен за тях и как да ги овладява напълно безопасно.

Самолетът е трябвало да кацне по разписание в Онтарио в щата Калифорния. Машината е била сертифицирана през октомври. Компанията, производител на самолета - Боинг, заяви, че събира информации по случая и че неин разследващ екип е на разположение на следователите, които проверяват инцидента.

"Аляска еърлайнс" обяви, че спира от полети машините си Боинг 737-9 след инцидента, станал именно с една от тях.