ЕС трябва да създаде своя собствена армия, която да играе роля в поддържането на мира и предотвратяването на конфликти, обяви италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

В интервю за италианския вестник La Stampa Таяни посочи, че по-тясното европейско сътрудничество в отбраната е приоритет за партията "Форца Италия", която той ръководи.

"Ако искаме да бъдем миротворци в света, имаме нужда от европейска армия. И това е основна предпоставка, за да можем да имаме ефективна европейска външна политика", отбеляза Таяни. "В свят с мощни играчи като Съединените щати, Китай, Индия, Русия – с кризи от Близкия изток до Индийско-Тихоокеанския регион – гражданите на Италия, Германия, Франция или Словения могат да бъдат защитени само от нещо, което вече съществува, а именно Европейския съюз", добави той.

Европейското сътрудничество в областта на отбраната се издигна в политическия дневен ред след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди почти две години.

По думите на Таяни ЕС трябва да рационализира ръководството си и да има едно председателство, вместо сегашната структура на председател на Европейския съвет и председател на Европейската комисия.

Външният министър стана лидер на "Форца Италия" след смъртта на Силвио Берлускони миналата година.

Изборите за Европейски парламент през юни ще бъдат първият показател за популярността на партията след загубата на нейния харизматичен лидер.