Американската компания Apple има с какво да се похвали - техен смартфон е паднал от полета на "Аляска Еърлайнс" ASA-1282, чийто прозорец се откъсна миналата седмица, и оцелял без драскотина.

Шон Бейтс от Орегон (където самолетът кацна аварийно) сподели в социалната мрежа X (Twitter), че е открил iPhone, явно собственост на един от пътниците на полета. Свидетел на разхерметизирането на кабината пък разказва, че силният вятър в действителност е отнесъл телефон от ръцете на един от пътниците.

"Намерих iPhone отстрани на пътя. Все още в самолетен режим с половин батерия и отворена страница за получаване на багажа", разказва Бейтс.

Това е вторият намерен смартфон от самолета. Откъснатата врата пък бе намерена в задния двор на учител от Портланд. Тя може да се окаже ключова за установяване на причините за аварията.

iPhone-ът, не е ясно дали модел 14 или 15, е падал около 4876 м - на тази височина става разхерметизирането на кабината. За оцеляването му са помогнали няколко фактора - първо, че е лек, второ, че е бил със солиден гумиран калъф, и трето, че по всяка вероятност е паднал на сравнително мека почва. Това не е първият подобен случай - в последното десетилетие многократно парашутисти са съобщавали за iPhone-и, паднали по време на скок и оцелели без щети.

177 души бяха на борда на полет ASA-1282, като всички оцеляха, въпреки тежката авария точно при излитане. Причините за нея все още се изясняват.