Унгария е готова да вдигне ветото си за помощта на ЕС за Украйна, но поставя определени условия, пише „Политико“, като се позовава на няколко дипломатически източника.

Това е резултат от натиска на лидерите на страните членки върху премиера Виктор Орбан преди специалния Европейски съвет на 1 февруари в Брюксел.

Будапеща иска помощта да бъде преразглеждана всяка година. Тя е на обща стойност 50 милиарда евро и е за 4-годишен период. Това, от своя страна, би позволило на Орбан да налага вето всяка година или да получава отстъпки от Брюксел.

Унгария представила плана си на среща на експерти по бюджета от 27-те страни от ЕС миналата седмица и в писмен документ до белгийското председателство на Съвета на ЕС. Идеята е ЕС да предоставя всяка година на Украйна по 12,5 милиарда евро под формата на заеми и грантове. Умножено по 4 това прави 50-те милиарда евро, предложени от Европейската комисия в нейния средносрочен преглед на бюджета на Общността.

Предложението, макар да не е отправено за първи път, представлява сериозно смекчаване на реториката на Унгария, изтъква „Политико“. Досега Орбан се противопоставяше на каквито и да било безвъзмездни заеми за Киев от европейския бюджет.

Някои дипломати обаче остават скептични. Според тях решението „година за година“ няма да носи предсказуемост за Украйна.

„Това е многогодишна финансова рамка, не можем да я правим на годишна основа“, заявява пред изданието високопоставен дипломат от ЕС.

Идеята на Будапеща ще бъде обсъдена утре, на срещата на КОРЕПЕР – Комитета на постоянните представители на страните членки.