Няма криза със завода за отпадъци в София, кметът Васил Терзиев лъже, обявиха от ГЕРБ-София на пресконференция днес. Тя дойде малко след изявлението на кмета и настоящия и.д. директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци Николай Славов, според които заводът не функционира, имало е безстопанственост и злоупотреби, а градът е заплашен да няма къде да изхвърля боклук само след 3 години.

"Предвещаваната от тях криза няма да се случи. Преди час бяха изречени лъжи", твърди Георги Георгиев от ГЕРБ. - "Каза се, че депото има потенциал да работи още до 3 години, максимум 4, след което в София ще има криза с боклука. Това е лъжа. Това е неистина. И се вижда много ясно от доклад от директора на експлоатацията в завода за отпадъци, който през октомври е предоставен, където ясно се показва, че капацитетът е до ноември 2031 година. Т.е. 8 години, а не 4."

От ГЕРБ подчертават, че заводът е проектиран с над 80% еврофинансиране, което е "едно доказателство за много строгия мониторинг" върху него. Той работи без прекъсване 8 години, дори при наличието на авариен ремонт и продължителни ремонтни дейности.

"Да, работеше на намалени обороти, да, имаше производство на по-малко RDF, да, имаше и повече депониране на отпадък, но за всичко това е уведомен компетентният орган РИОСВ. В резултат на което от октомври столичното предприятие работи на пълни обороти, с подобрена технологичност на производство на RDF и, респективно, повишени показатели на качеството на RDF горивото", отбеляза Анна Стойкова.

И подчерта, че депото има 4 клетки, като към октомври клетки 1 и 2 са резервирани на 70%, клетка 3 е запълнена на 30%, а клетка 4 всъщност е току-що въведена в експлоатация.

"Кризата е ясна и тя вече не е толкова политическа, колкото управленска и това го виждат и хората, виждат го жителите на града ни. И ние сме притеснени от факта, че лидерството така и не бе взето в ръцете на господин Терзиев. Той не пое лидерската си функция и поне официално не търси мнозинство и подкрепа в Столичния общински съвет, а това е неговата работа", твърди Антон Хекимян.

Според него криза с боклука е налице не само по отношение на извозването му, с което новото ръководство на общината видно не се справя, а и с разчистването на падналите клони в последните дни.

"Това не е политическа криза. Това е управленска криза заради политическото неможене. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" - те не знаят как да решат проблемите на града. Или поне се опитват да прехвърлят отговорността върху някой друг. Опитват се да изкарат опозицията виновна заради тяхното неможене", добави той.

Според ГЕРБерите е налице друга криза - с транспорта на София.

"Утре имаме среща със синдикатите и с тези синдикати ще си говорим за големия проблем - увеличаването на заплатите на шофьорите в Столичния градски транспорт. Нещо, което най-вероятно няма да се случи. Ние в предизборната кампания обещахме 20% увеличение на заплатите на шофьорите. Чухме от господин Терзиев, че и 15% може да не се случи. Което означава, че може да последват и стачки. Може да последва блокиране на градския транспорт в София", добави Георгиев.

И подчерта, че този проблем зависи от бюджета - за който още няма ясно мнозинство. 

"Политическата логика е една - кметът Терзиев да вземе решение, да покаже, че е лидерът и да намери мнозинство за всеки един от проблемите, които той декларира, че иска да реши. Това е отговорното поведение на спечелил изборите кмет в София. Всичко останало е дезертиране от отговорност", добави той.

Според ГЕРБ все още няма план какво да се прави за патовата ситуация в СОС, който вече два месеца и половина не може да избере председател. Съветниците отново зоват обединението ПП-ДБ (СС) да реши дали е ляво или дясно и дали иска да работи с ГЕРБ-СДС, или с БСП и "Възраждане". Следващият опит да се избере председател е този четвъртък, 11 януари.