Австрийският министър на финансите Магнус Брунер бе лишен от шофьорска книжка за един месец, след като бе хванат да кара с превишена скорост, седнал зад волана на служебния си автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неговото министерство.

Петдесет и една годишният Брунер е шофирал служебно Бе Ем Ве с повече от 50 км/час над разрешената скорост от 80 км/ч близо до западния град Дорнбирн в родната му провинция Форарлберг, когато полицията го спряла миналата събота сутрин, съобщи министерството, като потвърди информация, публикувана в местни австрийски медии.

"На път за частна среща министърът на финансите Магнус Брунер не е забелязал временното ограничение на скоростта", се казва в изявлението на ведомството, но без да се посочва точно с каква скорост е шофирал министърът.

"Министърът на финансите съжалява за този инцидент и се извинява за него", допълва ведомството.

Въпреки че австрийските министри разполагат с шофьори, които да ги карат на официални срещи, те имат право да шофират служебните си автомобили за лични цели. В Австрия миналата събота бе официален празник.

Едномесечно отнемане на свидетелството за управление на МПС е наказанието за превишаване на разрешената скорост с повече от 50 км/ч в Австрия, освен в рамките на населените места, където то се прилага за превишаване на скоростта с над 40 км/ч.

Това не е първото произшествие на Брунер, свързано с движението по пътищата. Преди една година той бе откаран в болница с травма на главата след инцидент с електрически скутер във Виена, който по думите му е бил причинен от него, тъй като не обърнал достатъчно внимание при завой.