Популярният футболен треньор Свен Горан Ериксон обяви, че е бил диагностициран с рак в терминален стадий и в „най-добрия случай“ му остава около година живот, а в най-лошия - много по-малко. Това разкри той пред шведското радио P1, а след това потвърди и за Би Би Си.

75-годишният Ериксон има богата кариера като треньор, в която бе начело на отбори като "Бенфика", "Рома", "Сампдория", "Лацио", "Манчестър Сити", а също така пет години бе селекционер на Англия, достигайки на четвъртфинали на две Световни и Европейско първенство.

"Знам, че в най-добрия случай ми остава около година живот, а в най-лошия - дори по-малко. Разбира се, ако всичко се развие идеално, може и доста повече. Не мисля, че лекарите, които се грижат за мен могат да бъдат напълно сигурни днес, в този ден, колко още ще живея. Но по-добре е да не мислиш за това, по-добре е да излъжеш мозъка си. Мога да продължа да живея активно, но мога да си стоя в къщи и да се съсипвам сам, да съм нещастен и да си повтарям, че нямам късмет", рече Ериксон за Р1 в родината си, където е в момента.

За последно той беше спортен директор на скромния шведски отбор "Карлстад" от трета лига. Напусна тази позиция преди 11 месеца поради здравословни проблеми, които тогава не разкри публично. Това е моментът, в който е бил диагностициран, след като е припаднал и загубил съзнание.

"Всеки може да види, че не изглеждам добре, имам болест, която не е добра. Да, това е рак. Но трябва да се боря с него възможно най-дълго, докато мога", добави Ериксон.

"Лесно е да се озовеш в тази позиция, понякога дори не осъзнаваш как идва. Но трябва да гледаме положително и да не се заравяме в неуспехите. Защото най-големият неуспех е да паднеш духом", каза шведът.

"Бях напълно здрав, но един ден както си стоях, просто колабирах. Загубих съзнание, свестих се в болницата. И така започна всичко", обясни треньорът, работил на няколко континента.

Той изведе "Бенфика" до три титли в португалския първенство и до финал за Купата на европейските шампиони (загуба от "Милан" с 0:1), преди да стигне с "Лацио" до втория и последен триумф на отбора в "калчото" през 1999-2000 г.

Преди това донася Купата на УЕФА във витрината на ИФК "Гьотеборг" през 1982 г., когато е големият му пробив.

Ериксон бе уволнен от английския национален отбор заради разкрития на вече несъществуващ булеварден вестник, касаещи личния му живот и негова визита в Близкия изток.

Слез това за кратко предвождаше националите отбори на Мексико и Кот д'Ивоар. Мина през "Лестър" и три клуба в Китай, преди треньорската му кариера да приключи в националния отбор на Филипините през 2019 г.

Футболният свят дава кураж на Ериксон, след като обяви лошата вест. Клубове и играчи, на които е бил треньор го призовават да не спира да се бори. На 5 февруари той трябва да навърши 76 г.