Германия подкрепи днес военната операция на САЩ и Обединеното кралство срещу хутите в Червено море. Заради нападенията на бунтовниците срещу кораби там трафикът на контейнери е намалял наполовина и в Европа вече се усеща липсата на нужни за производството стоки.

Според съвместното изявление на САЩ, Великобритания, Германия, Дания, Канада, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Австралия и Бахрейн военната операция срещу хутите е оправдана, защото продължават с незаконни и опасни нападения на кораби от цял свят в Червено море.

Това е довело до срив в обема на товарите в Червено море, посочи днес Германският институт за икономика.  Стоките от Азия пристигат в Европа с до 20 дни закъснение поради пренасочването на корабите. Глобалната търговия като цяло е намаляла с 1,3 %. Конфликтът в Червено море се отразява и на производството на „Тесла“ в Грюнхайде. Производителят на електромобили трябва да преустанови по-голямата част от производството си за две седмици. „Тесла“ е първата компания, на която се налага прекъсване на производството заради конфликта в Червено море.

Разместванията на транспортните маршрути между Европа и Азия през нос Добра Надежда оказват влияние и върху производството в цяла Европа. Вече осезаемо липсват автомобилни батерии от Китай. Последиците от ситуацията в Червено море се усещат пряко и от корабните компании. Според Hapag-Lloyd нападенията на хутите срещу търговски кораби са причинили месечни допълнителни разходи за милиони.

"Това оказва значително въздействие върху целия отрасъл и върху нас", заяви говорител на групата пред германски медии, като добави, че корабите на най-голямата германска компания за контейнерни превози от декември насам избягва Суецкия канал и Червено море поради нападенията на бунтовниците.

Закъсненията, причинени от отклоняването на кораба около нос Добра надежда, са огромни.

„До САЩ пътуваме с една седмица повече, до Европа с до две седмици повече, до Източното Средиземноморие с 18 дни повече", заяви говорителят на корабната компания.

След "Тесла" днес и шведският автомобилостроител "Волво" (Volvo) обяви, че е принуден да спре за няколко дни производството си в завод в белгийския град Гент заради прекъсвания във веригата на доставки вследствие на атаките на хусите срещу контейнеровози в Червено море, предаде ДПА.

Заводът в Гент ще преустанови временно работа в понеделник, вторник и сряда поради закъснения в доставката на скоростни кутии в резултат на нападенията на йеменската групировка, заяви официален представител на автомобилната компания. Оттам допълват, че е възможно производството да се възобнови в четвъртък.

От "Волво" посочиха още, че обявеното прекъсване няма да окаже влияние върху доставките към клиенти, както и върху производствените цели.