"Не били компютри, а компоти".

Така финансовият министър Асен Василев коментира във фейсбук публикации в медиите, които съобщават за съмнителни сделки на фирма, свързвана с неговото име.

Според публикация на Bird.bg бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имотите си с изгодна сделка. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова, известна като Кралицата на Винетките – привилегирован посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят. Освен това Арнаудова в лично качество е придобила и имот на Даниел Лорер за рекордна цена, което навежда на хипотезата за насрещна престация - банков термин: правото на кредитора да иска осъществяване на дължимия резултат. Престацията е това, което има да се дава.

Василев обясни, че е продал фирмата си още през 2021 г. и не може да отговаря за случващото се след това. Той не коментира иска на американския гражданин за 5 млн. лв.

Василев обяснява, че сградата на ул. „Чаталджа“ 3 е купена от фирма „СТВ Консълтинг“ ЕООД през 2019 г. за изграждане на офис на компанията. Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2,9 млн. лв.

Той подчертава, че не познава купувача.

Депутатут Даниел Лорер, чието име също бе замесено в историята също смята, че сделката му е изрядна. "Както самата покупка на апартамент в сградата от моя страна, която е надлежно декларирана тогава, така и продажбата, която беше осъществена, ще бъде надлежно декларирана тази годин", коментира той.

Междувременно "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение за намаляване на комисионата, която получават фирмите, продаващи винетки, от 7% на 3%.

"Днес внесохме отново законопроекта за таван на таксите за посредниците на винетки, който в предходното Народно събрание не успя да мине - от сегашните 7% на 3%", написа във фейсбук депутатът Божидар Божанов. Предлага се и "отвързване" на винетките от тол-таксите на товарните автомобили. "Което на практика значеше, че ако някой иска да продава винетки, трябва да мине през един от малко на брой посредници - т.е. веригата на посредници включваше две лица, а не едно", допълва той.

Внесеният проект забранява и посредници да рекламират в търсачки, като тъй като така изземват трафик от държавния сайт bgtoll. "Като напишеш "винетка" първо ти излиза рекламираният линк на посредниците, а държавният, който дава същата базова функционалност, е по-надолу). И въвеждаме задължение за служебна проверка на въведените данни в регистъра на МВР (защото такава в момента не се прави)", обяснява бившият министър.

Според него посредническата дейност има добавена стойност за системата, но не трябва да имаме олигопол с висок процент такса и то с услуга, която се конкурира с държавния сайт.

Миналата година стана ясно, че Националните доставчици на услуги, които се явяват посредници в тол системата, са получили повече от 110 млн. лв. комисиони от старта на системата през 2019 г. насам. Според МРРБ "Интелигентни трафик системи" ЕАД е получила малко над 88.9 млн. лв. с ДДС между 2019 и края на 2022 г. За същия период другата компания – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ – е получила малко над 21.4 млн. лв.