Антоанета Стефанова се класира на седмо място на Европейското първенство по блиц шахмат за жени в Монте Карло.

Бившата световна шампионка в класическия и в ускорения шах събра 9 точки, с които се нареди най-напред от българските представителки в надпреварата от 13 кръга (3 минути за мислене на партия плюс 2 сек. на всеки ход).  

Нургюл Салимова остана 25-а със 7,5 т., а Белослава Кръстева зае 39-а позиция със 7. Виктория Радева е 49-а с 6,5 точки.

Шампионка с 10 точки е Александра Костенюк. Рускинята, която играе за Швейцария, триумфира с европейската титла в блица за четвърти път в кариерата си.

Със същия резултат от 10 точки на второ място е Сарасадат Хадемалшариех от Испания, а трета е Бела Хотенашвили от Грузия.

До деветия кръг Стефанова и Салимова бяха в топ 5 на класирането, но не успяха да запазят позициите си в последните четири кръга. В 11-ия кръг двете застанаха  една срещу друга на дъската, а победата взе Антоанета Стефанова.

Европейският шампионат за жени в Монте Карло продължава и през уикенда с турнира по ускорен шахмат (рапид). Той ще протече в 11 кръга при 15 минути на партия (плюс 10 секунди на всеки направен ход).