• Какво е Вашето разбиране за разделението на властите и как се прилага то в конституционно-правната рамка на България?
  • Как бихте реагирали в ситуации, при които Ви се оказва натиск, ако бъдете избран/а за конституционен съдия?
  • В случай че бъдете избрана за съдия в КС, ще си направите ли самоотвод по делата свързани с оспорване на промените в Конституцията?

Това са част от въпросите на които номинираните от парламента за конституционни съдии ще трябва да отговарят по време на изслушването си в четвъртък - преди пленарната зала да гласува. 

Както е известно, номинираните са трима, двама от които сигурни избрани - председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият съдия от ВКС Борислав Белазелков. Кандидат е и депутатката на "Възраждане" Цвета Рангелова, зад която стои подкрепа само от собствената A парламентарна група, докато имената на Атанасова и Белазелков бяха внесени от тези на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС. Тоест, и двамата се ползват с над 160 гласа подкрепа от общо 240.

Неправителственият сектор също има участие в процеса, като може да задава въпроси по време на изслушването на кандидатите, насрочено за 18 декември. Горните три въпроса са на Българския институт за правни инициативи. Организацията ги публикува днес на сайта си.

Въпросът за отвода от конституционните дела е насочен конкретно към двете депутатки - Атанасова като вносител на промените в основния закон, подкрепил ги с поимения си глас, а Рангелова - като гласувала "против". Промените бяха атакувани в КС и от президента Румен Радев, и от опозицията, в т.ч. "Възраждане".

Иначе по въпроса за оказвания натиск, Атанасова бе питана още в деня на официалното оповестяване на номинацията A как ще реагира, ако я търсят от ГЕРБ. След кратко замисляне отвърна, че ще вдига телефона си на съпартийци по лични поводи.