В Окръжния съд в Плевен е насрочено делото, заведено от Емил Димитров-син, за преработка без разрешение на песента "Моя страна, моя България". Това предаде БНР.

Делото е срещу рапър от Кнежа, който разпространи свой вариант на песента на големия Емил Димитров.

"Нарушението на правата е чисто техническата част за мен. Всъщност, аз го наричам посегателство, поругаване върху една песен, която се смята от милиони българи за неофициален химн на България.

И това е много по-сериозният ефект и за мен лично с много по-голямо обществено значение: как не трябва да се позволява да се поругава един символ, макар и неофициален, на милиони българи", каза за БНР синът на Емил Димитров (който, както е известно, бе именно от Плевен, б.р.).

През август и Клуб Z ви разказа историята: как оркестърът от Кнежа "Джипси фолк" и солистът Кристофър, по прякор Фараона, пуснаха чалга версия на класиката на Емил Димитров. Спорд техните разбирания в песента родолюбиво се възпяват терзанията на съвременния емигрант - в случая в Германия - и се изповядва любовта му към България.

След като стана сериозен скандал, „Моя страна, моя Германия” бе свалена от социалните мрежи, а Кристофър от Кнежа допусна, че може би е сбъркал.

"Искам да изкажа извинения към семейство, ако съм засегнал някой. Не съм искал да осквернявам или да нагрубя някой с тази песен. Всички приходи и средства, събрани от гледането на клипа, да отидат за автора и композитора, които създадоха песента", извини се тогава Кристофър Галовски.