Пищните сватбени тържества на принц Абдул Матийн от Бруней и неговата годеница Янг Мулия Аниша Роснах привлякоха вниманието към богатото султанство от Югоизточна Азия, отбелязва Франс прес.

32-годишният принц, който е пилот на хеликоптер и има звание майор в Брунейските кралски ВВС, е известен със спечелените медали по поло, общуването с тигри и факта, че има 2,5 милиона Инстаграм последователи. Сега той се жени за годеница от "простолюдието", отбелязва сп. "Тайм", цитирано от БТА.

Празненствата започнаха на 7 януари и приключиха вчера.

Бруней е малка тропическа държава, разположена на север от остров Борнео, но в същото време е и една от най-богатите държави в света благодарение на богатите си запаси от изкопаеми горива. Ето някои малкоизвестни факти за нея:

История и география

Султанство Бруней заема част от остров Борнео с площ 5700 кв. км, на границата между Малайзия и Индонезия. Според "Енциклопедия Британика", въпреки че ранната му история е неясна, известно е, че през 6-и в. Бруней търгува с Китай и му плаща данък. След това за известно време той попада под индийско влияние, тъй като се подчинява на Маджапахитската империя, базирана на остров Ява.

Когато корабите на експедицията на Фернандо Магелан хвърлят котва край Бруней през 1521 г., петият султан, великият Болкиах, контролира на практика цяло Борнео, архипелага Сулу и съседните острови. Към края на 16-и век обаче територията е разкъсана от вътрешни конфликти.

Смята се, че "Златният век" на султанството е през 15 в., но впоследствие изпада в упадък и през 1888 г. става британски протекторат. По-късно обаче то не е интегрирано в новообразуваните държави, за разлика от много султанства от региона.

На 1 януари 1984 г. страната получава пълна независимост от Великобритания и благодарение на големите си запаси от изкопаеми горива икономиката ѝ се развива с ускорени темпове.

Около три пети от територията на страната е покрита с недокоснати тропически гори, още една пета - с вторични гори. Недокоснатите тропически гори се състоят главно от видове с търговска стойност.

Големи площи сладководни и торфени блата се намират в слабо отводнените низини на реките Белаит и Тутонг, а мангровите блата са разпространени по долното течение на реките и в защитените крайбрежни райони.

Дъждовните гори осигуряват ниши за богато разнообразие от животни, включително маймуни хоботници, свинеопашати макаци, гибони, слънчеви мечки, елени самбар, панголини, прилепи и много други бозайници. Сред най-забележителните птици в Бруней са фазаните аргус и рогачите. Многобройни видове влечуги, включително големият питон, обитават блатата и горите на страната.

Държавно устройство

Бруней е абсолютна монархия ("ислямско султанство"), управлявана от 1967 г. от султан Хасанал Болкиах, който изпълнява и функциите на премиер. През 2017 г. той отпразнува 50-годишнината от управлението си с пищни тържества и е най-дълго управлявалият монарх в историята след смъртта на кралица Елизабет Втора.

Неговият син Ал Мухтади Болкиах, става престолонаследник през 1998 г., за да осигури приемственост на династията.

Близо две трети от населението на Бруней официално се определя като малайско. В тази категория обаче влизат не само етническите малайци, но и редица коренни народ. Китайците съставляват около една десета от населението, а останалата част от жителите на Бруней са част от други (немалайски) коренни народи, различни народи от южноазиатски произход, както и временни работници, предимно от Азия и Европа.

Официалният език е малайски, мнозина говорят английски, а китайците обикновено учат мандарин.

Церемониални и семейни въпроси

Годежът беше обявен през октомври миналата година, но се смята, че младоженците се срещат от години. Подробности за това обаче, за разлика от много други кралски личности, не са достъпни.

Церемонията, след която бракът се смята за сключен, се състоя на 11-и януари, дни след началото на тържествата (другите кралски сватби в Бруней също продължаваха с дни). Конкретната церемония се проведе в джамията с позлатени куполи "Султан Омар Али Сайфуддиен", като присъстваха само мъже - предимно министри и правителствени служители - но нито една жена, включително младоженката.

Принцът, който се жени, е четвърти син на султана, от втория му брак, отбелязва "Публико". Общо негово величество султанът се е женил три пъти, като се е развел с втората и третата си съпруги. Принцовете и принцесите са 12, след като принц Азим, син на третата му съпруга, почина през 2020 г. на 38-годишна възраст.

Аниша Роснах е от своя страна внучка на един от специалните съветници на султана - Пехин Дату Иса, основател/председател на Кралските брунейски авиолинии. Младоженката ръководи модна линия "Silk Collective" и е съсобственичка на туристическата компания "Authentirary".

Церемонията приключи на 15 януари с пищен банкет.

Икономика

БВП на глава от населението на Бруней е един от най-високите в света благодарение на богатите запаси от нефт и газ. Правителството и институциите осигуряват по-голямата част от работните места.

Гражданите, около 450 000, се радват на сравнително висок стандарт на живот, тъй като не плащат данъци и получават щедри държавни субсидии.

Въпреки това силната зависимост на страната от петрола я прави уязвима от нестабилните цени на суровия петрол, геополитическото напрежение и прекъсванията на производството. През 2021 г. и 2022 г. Бруней изпадна в продължителна рецесия след спад в производството на изкопаеми горива, поради проблеми с поддръжката на остарелите петролни кладенци.

Правителството иска да диверсифицира икономиката, но досега не е успяло да развие значително нито един друг сектор, а според прогнозите запасите от изкопаеми горива може да се изчерпят до 2050 г.

Султанът е един от най-богатите хора в света, а за разходите на кралското семейство се носят легенди. Той разполага с автопарк от луксозни автомобили, а резиденцията му е един от най-големите дворци в света с близо 1 800 стаи.

Богатството му се оценява на близо 28 милиарда долара.

През 2000 г. семеен спор, отнесен до съда, разкрива разточителния начин на живот на по-малкия брат на султана, принц Джефри Болкиах, който е обвинен в присвояване на 15 млрд. долара по време на службата си като финансов министър.

Съдебните документи разкриха харем от западни любовници, златни поставки за тоалетна хартия и еротични статуи в резиденцията му в САЩ. По-късно семейството изглежда се помири.

Култура и религия

Населението на Бруней изповядва предимно сунитския ислям, макар че китайците (възлизащи на около 10%) обикновено изповядват будизъм, даоизъм, конфуцианство или християнство. Някои от коренните жители са християни, а други - последователи на местни религии.

Бруней стана първата държава в Източна и Югоизточна Азия, която въвежда шериатското право на национално ниво през 2019 г.

Новият наказателен кодекс предвижда смърт чрез пребиване с камъни за изневяра и еднополови сексуални отношения, както и ампутация на ръка или крак за кражба, което правозащитниците смятат за "варварско".

Тези наказания обаче не бяха приложени след възмутените реакции на международната общност.

Анализаторите смятат, че новият наказателен кодекс може да е отчасти символичен, тъй като султанът на Бруней се стреми преди всичко да успокои консерваторите и да спечели по-голяма подкрепа от страните от Залива, на фона на опасенията за икономиката.

Законите бяха критикувани в социалните мрежи в Бруней, но се оказва, че голяма част от населението ги подкрепя.

"Шериатското право изобщо не ме притеснява", заяви пред АФП жител, пожелал анонимност. "Досега никой не е бил убит с камъни и не му е била отрязана ръка. Не е като да живеем в страх."