АЕЦ "Козлодуй" оттегля иска си срещу Наталия Станчева в размер на 500 000 лв.

Това съобщиха във вторник от пресцентъра на централата. 

Заведеното дело срещу медицинската сестра, която беше изискала и огласила информация, че на територията на АЕЦ-а има неправомерно медицински център, стана поредният пример за т. н. дело-шамар.

Станчева подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че Службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на ядрената централа, съобщи тя. 

"Бях уволнена преди година и половина, защото отказах да извършвам медицински прегледи, които не са в моята компетентност. След 3 инстанции съдът ме възстанови на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушения", уточни още тя. 

Преди да се стигне до днешния отказ от дело от централата посочиха, че искът срещу медицинската сестра е заведен от предишното ръководство. Сега обявиха, че оттеглят иска, защото бил твърде висок, но на територията на АЕЦ нямало нередности - всички дейности, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършвали "при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба".

Ето позицията на АЕЦ "Козлодуй":

Във връзка с тиражирани в публичното пространство коментари относно заведен иск от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД държи да предостави следната информация:

Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба.