Израел обяви края на интензивните боеве в северната част на ивицата Газа. Според вестник "Таймс оф Израел" израелският министър на отбраната Йоав Галант е заявил, че скоро ще приключи и интензивната фаза на сухопътната офанзива в района на град Хан Юнис в южната част на страната. Водещи членове на „Хамас“ все още се издирват там.

Галант говори за "следваща фаза", към която ще се премине сега.

„Дадохме ясно да се разбере, че фазата на интензивни маневри ще продължи около три месеца. Израел унищожава "военната промишленост на "Хамас", нейните производствени центрове. Това са местата, където се произвеждат ракети, мини, експлозиви и други оръжия, които да бъдат използвани срещу нас. В края на войната вече няма да има военна заплаха от ивицата Газа", каза Галант.

"Хамас" няма да може да контролира ивицата Газа и да действа като военна сила.

"Израелските сили за отбрана ще имат пълна свобода на действие, за да направят всичко необходимо за защита на гражданите на Израел", каза Галант. 

Той изключва възможността за прекратяване на огъня. Дори и фазата на интензивни сражения да приключи скоро, въоръжените сили ще трябва да поддържат военен натиск, за да осигурят освобождаването на останалите израелски заложници в ивицата Газа.

„Ако обстрелът спре, съдбата на заложниците ще бъде запечатана за дълги години в плен на „Хамас“, каза Галант. „Без военен натиск никой няма да говори с нас.“

В същото време министърът на отбраната твърди, че палестинците трябва да поемат ръководството на ивицата Газа след края на войната:

"Палестинците живеят в ивицата Газа и следователно палестинците ще я управляват в бъдеще."

С оглед на многобройните цивилни жертви в Газа международният натиск върху Израел поне да намали интензивността на атаките напоследък се увеличи. От седмици САЩ настояват Израел да премине от интензивната фаза на тежки бомбардировки към по-целенасочени атаки срещу ислямистката организация „Хамас“.

Новинарският портал Axios съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е "все по-разочарован" от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и отхвърлянето от негова страна на повечето от последните искания на американското правителство във връзка с войната в Газа.