45-годишната Мария дел Мар Галсеран Гадея, позната като Мар Галсеран, е секретар на Дирекцията за грижа за хора с увреждания на испанската Народна партия, а вече и част от испанския парламент.

На 18-годишна възраст Мар се присъединява към консервативната Народна партия, като това бележи началото на нейната политическа кариера.

През май миналата година е включена в списъка с кандидати, които Народната партия издига на регионалните избори във Валенсия под номер в 20 в листата.

Новината, че Галсеран е получила място в регионалния парламент бързо се появи в онлайн пространството.

"Добре дошла, Мар”, написа в официалния си профил в социалните мрежи регионалният лидер на партията Карлос Масон. "Страхотни новини за политиката и  преодоляване на бариерите", добави той.

През 2023 г. цитираният председател на автономната област Валенсия я включва в Изпълнителния комитет, а след това - и в регионалните листи.

Галсеран е завършила Професионалната гимназия за хотелиерство и туризъм "Алтавиана" във Валенсия. Работила е в детска градина и е била президент на Дружеството за помощ на хора със синдром на Даун „Asindown“ в града.

В продължение на 26 години Галсеран работи в държавната администрация във Валенсия, като последно помага за създаването на приобщаваща политика, посветена на подпомагането на семейства с деца със синдром на Даун.

„Има хора, които ме подкрепят. Но има и такива, които смятат, че нямам умения. Те обаче не познават мен или произхода ми. Поемам голяма отговорност. Искам хората да ме възприемат като човек, а не само заради моето увреждане. Моля ви да работите, да не се отказвате от нито една своя мечта, защото можете да постигнете това, което сте си поставили за цел.

В началото е трудно, но постоянно трябва да преодоляваш себе си, да си поставяш нови цели и задачи. В крайна сметка, независимо на каква цена, с постоянство всичко се постига“, споделя Мар Галсеран.

"Това е безпрецедентно", коментира Галсеран пред "Гардиън".

"Обществото започва да вижда, че хората със синдрома на Даун могат да допринесат много. Но това е много дълъг път", добавя тя.

Постижението на Галсеран бележи ключов напредък в положителната тенденция на хората със синдрома на Даун да преодоляват бариерите на предрасъдъците, за да влязат в света на политиката. През 2020 г. Елеонор Лалу стана първият човек с генетично заболяване във Франция, избран на публична длъжност, като член на градския съвет в северния град Арас, а ирландецът Финтан Брей беше избран на политическа позиция в страната през 2022 г.

В Испания първият политик със Синдром на Даун е Анхела Бачилер, която през 2013 г. става първият общински съветник на Испания със синдром на Даун в северния град Валядолид.

Според Федерацията на хората с Даун Галсеран може и да е първата парламентаристка, която става част от регионален или национален парламент.

"Това е както страхотна новина, така и признание за нейната работа и многото инициативи, в които е участвала. Това е добър пример за това какво е възможно", каза Матия Амор от "Даун Испания".