В последното десетилетие, още преди "Продължаваме промяната" да се появи на политическия небосклон, на политиците ни стана навик да се съдят.

Обичайно - за клевета и уронване на престижа. Исковете никога не са огромни и винаги включват смешни и на практика идентични оплаквания за засегнато достойнство, здравословни проблеми, емоционално напрежение (диктувано от опитни адвокати)... и всеки втори политически лидер у нас вдига кръвно, когато опонент го обяви за крадец пред камерите.

И най-смешното е, че тези дела редовно са успешни - всички сме убедени в наличието на корупция на високите, средните и всякакви етажи на властта, но политиците някакси всеки път успяват да се обвинят в нещо, което съдът не успява да установи.

Политиците ли стрелят един по друг безразборно, българската Темида ли е не само сляпа, но и глуха... или и двете? Оставям вие да си харесате опция.

Съдебните сблъсъци между ПП и ГЕРБ обаче изгряха като най-ярък пример на абсурда в българската политика - особено когато делата продължиха, след като партиите се прегърнаха в "сглобка", а наскоро и призната управляваща коалиция.

Кирил Петков и Бойко Борисов решиха да прекратят този абсурд и оттеглиха исковете си един срещу друг. Петков обяви, че Борисов е за затвора и щеше да го съди за половин милион, които бързо станаха 10 000 лева. Борисов обяви, че Петков е купувал газ през посредници на високи цени и е прибирал разликата в офшорки. Съдът обяви, че арестът на лидера на ГЕРБ е незаконен, но той го преглътна.

И сега си простиха. И оттеглиха исковете.

Абсурдите продължават

"Промяната" усилено работи за това да изтрие всяка следа от генезиса си. Това, че щеше да променя коренно управлението на ГЕРБ. Това, че Бойко Борисов и върхушката на ГЕРБ са замесени в корупция и те ще я преборят. Това, че било време "да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати" (реплика на Петков, когато за пръв път тръгна да съди Борисов)...

Обяснението е едно - толкова депутати сте ни дали, трябва да има управление, иначе България няма да е евроатлантическа, няма да помага на Украйна, няма да влезе в Шенген и еврозоната, няма да си редактира Конституцията, президентът ще назначава проруски служебни правителства. И коалиция с ГЕРБ е оправдана, а да се откаже Петков от иск за 10 бона - съвсем.

И това може би е така - но е абсурдно колко съвпада с позицията, която крепеше Бойко Борисов на власт над десетилетие.

Защото това бе тезата на ГЕРБ - ние сме единствените евроатлантици, ние ще ви пазим от БСП-то, ние сме истинските десни, ние ще ви пазим от левите. Да, понякога го правим в коалиция с националисти, друг път с ДПС и с оптимистични градски партии. Ще има корупция, ама по-скоро е усещане, защото веднага махаме набедените ни министри...

Уж тази "перфектна защита" на ГЕРБ изгърмя с трясък насред пандемията. А сега "Промяната" я изтръсква от пепелта.

С оттеглянето на иска Кирил Петков не казва, че изведнъж е осъзнал какъв прекрасен държавник е Бойко Борисов. А просто, че сега трябва да играе с него и да не си бутат един на друг пясъчните кули. Ако междувременно сложат една Атанасова в Конституционния съд и размагнетизират един Пеевски...

И сигурно е така - по-добре правителство на непромяната (уж засега), с корупция и "стари лъжци", отколкото копейки и други путинофили на власт. Но всичко в политиката има цена. И както Петков и Борисов не оттеглят един и същи иск, така и оттеглянето няма да им струва едно и също. А в политиката пилците се броят на избори.