През последните години броят на хората, които употребяват тютюн в световен мащаб, непрекъснато намалява, гласи доклад на Световната здравна организация, публикуван вчера, предаде Би Би Си.

СЗО анализира динамиката на употребата на тютюн от 2000 г. насам. Докато през 2000 г. всеки трети възрастен в света е пушил или използвал тютюневи изделия, през 2020 г. този брой е спаднал до всеки пети човек на планетата, се казва в доклада.

Според СЗО 150 държави продължават успешно да намаляват потреблението на тютюн. Така например от 2010 г. насам броят на пушачите в Бразилия е намалял с 35%, а Нидерландия е на прага на постигането на целта от 30%.

Повече от 1,25 милиарда възрастни по света все още употребяват тютюневи изделия.

Въпреки, че в повечето страни броят на пушачите намалява, СЗО предупреждава, че броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, ще остане висок през следващите години.

Според статистиката на СЗО в момента тютюнът убива повече от осем милиона души всяка година, включително 1,3 милиона непушачи, които са жертви на пасивното пушене.

По данни на СЗО Югоизточна Азия (26,5% от населението) понастоящем е регионът с най-висока консумация на тютюневи изделия. На второ място е европейският континент (25,3 %).

Според оценките на СЗО до 2030 г. Европа може да се превърне в лидер в света по употреба на тютюн, информира БТА.