Николай Дренчев, депутат от "Възраждане", поема парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност. То се прочу с едно свое участие в "Панорама" по БНТ, в което заяви, че единственият му упрек към Владимир Путин е, че не направил блицкриг в Украйна.

Че Дренчев ще е председател се разбра от едно формално съобщение на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Пълното наименование на комисията е Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Според правилата за самата комисия тя се формира на паритетен принцип и се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи.

Така досега председатели бяха Даниел Митов (ГЕРБ) и Бойко Рашков ("Продължаваме промяната-Демократична България"), като Рашков замени доброволно оттеглилия се заради провала на реформата му в службите съпредседател на ДБ Атанас Атанасов.

Групата на "Възраждане" е третата по големина в НС.

@dnevnikbg "Че не направи блицкриг в Украйна" - така депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев отговори след секунди на видимо затруднение на въпрос на водещия на предаването "Панорама" Бойко Василев да каже една критика срещу руския президент Владимир Путин. Коментарите от други гости в студиото след това бяха, че щеше да е по-добре Дренчев да беше замълчал. #дневник #dnevnikbg #tiktokbulgaria #bulgaria #politics #fyp #възраждане #украйна #войнатавукрайна #russiaukrainewar #ukrainewar ♬ original sound - Дневник