Голямата българска образователна платформа "Школо" (Shkolo), с чиито електронни дневници работят повечето наши училища, става част от британската "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education). Новината предизвика разнопосочни вълнения.

"Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education), най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания, обяви придобиването на "Школо" ООД - образователната платформа за управление на училищните процеси, на която се доверяват над 1700 образователни институции в България", се казва в официалното съобщение, публикувано на Schkolo.

През 2023 г. приходите на дружеството "Школо" са малко над 3 млн. лева, казват от компанията. Сделката е за 100% от фирмата, която вече е еднолично акционерно дружество.

"Клиентите на Shkolo в България ще продължат да получават поддръжката, отношението и иновациите, с които са свикнали и очакват от екипа. Настоящите клиенти на Juniper скоро ще научат повече за Shkolo и как ще бъде адаптирано към пазара във Великобритания, като интегрирано решение с водещите на пазара технологични решения за училища", твърдят от българската образователна платформа.

"Какви ще са последиците за българското образование", пита Деян Стаматов

Новината за придобиването на "Школо" от британска компания предизвикаха различни реакции. Със своя позиция се включи и директорът на 119-о училище в София, общински съветник от ГЕРБ Диян Стаматов, както и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

"Какви ще са последиците за българското образование от преминаването на "Школо" на английския пазар?", написа той.

И още:

"Един успешен български продукт, разпознаваем от директори, учители, ученици и родители в цялата страна продължава напред своето развитие, но в чужди ръце.

Кое налага необходимостта "Школо" да се продаде на чужда компания? Беше ли оценен продуктът на "Школо" на българския пазар? Какви ще са последиците за българското образование от преминаването на "Школо" на английския пазар?

Мисля, че всеки може да даде отговор на тези въпроси, а и да повдигне свои такива", написа Стаматов и обърна внимание, че ако електронният дневник, който създаде "Школо", напусне изцяло българския пазар, най-добрата алтернатива, която да го замести ще са "познатите до болка хартиени дневници".

"За творението НЕИСПУО... по-добре нито дума", завършва поста си в социалната мрежа Стаматов.

Училищата у нас преминаха на електронни дневници официално през 2022/23 г. (макар изискването да бе заложено още 2016 г. с новия училищен закон). И преди това обаче близо 80% от тях вече ги бяха въвели, ползвайки главно продукта на "Школо" като процесът беше силно ускорен по време на пандемията от коронавируса.

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) стартира през 2022 г. като тогава обаче имаше много проблеми в начина ѝ на действие, като затрудняваше и дори блокираше работата на училища и директори.

Към началото на миналата учебна година 22/23 в позиция профсъюз "Образование" към КТ "Подкрепа"  определи НЕИСПУО като "прекомерно несъвършена", докарала до "жесток цифров стрес".  И сега по-голямата част от училищата продължават да използват системата на "Школо".

Съществуват сега и притеснения дали сегашната смяна на собствеността няма да дойде със значими промени - като тарифи, обслужване и т. н.

"Предателство, престъпление..."

Не закъсняха коментари като "предателство спрямо българските деца, родители и учители", "престъпление срещу националната сигурност" и т. н..

Сред основните обвинения в социалните мрежи се появи и това, че британската компания заедно със софтуера придобива и личните данни на учениците и техните родители.

"Нямам думи. Планът се изпълнява. Честито на печелившите!", заключи една от потребителките конспиративно.

Друг поиска "ученическият бележник да се върне в раницата на детето ми" (в смисъл да се върне хартиеният вариант, който предполагаше освен всичко друго и лесни фалшификации - бел. ред.) 

"Всичко българско се разпродава! Та така и Джоканов и сие искат бързо забогатяване, чрез родопродаване!!", е мнение от една от учителските групи.

И още:

"Трябва да ни унищожат."

"Вече ще могат да имат лесен достъп до най-подготвените български ученици...

Вероятно и в Британската империя трябват кадърни младежи..."

Не помагат и обратните аргументи, че банки, телекоми, електроразпределителни дружества и т. н. са чужда собственост и разполагат с не по-малък обхват от лични дании от десетилетия, а че големият теч на данни дойде не от другаде, а от НАП.

Ето и какво обясни Боян Юруков, като дава практически препоръки.

Все пак той не пропусна да отбележи и иронията на жалването на тема лични данни точно във фейсбук.

"Осъзнавам иронията на това редица хора да се оплакват точно във фейса, че "Школо" е продадена на "западен частник" притеснявайки се, че са им изтекли личните данни. Приветствам желанието на хората да се защитят и би било добре повечето споменати да започнат да четат условията и договорите, които подписват", написа Юруков.

"Никой в Англия не се интересува от тройките на Иванчо"

Днес един от съоснователите на "Школо" Мирослав Джоканов излезе с позиция, в която уверява, че личните данни, които са предоставени на платформата, не са защитени.

Ето какво обясни той:

1. Продадени ли са данните?

Данните от дневниците (оценки, отсъствия и т. н.) НЕ са собственост на "Школо". Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. "Школо" е само обработващ орган.

2. Имат ли достъп англичаните до тези данни?

Достъп до данните имат само служители на Школо ООД.

3. Имат ли британците интерес към въпросните данни?

Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купува българския продукт с цел да го интегрира в Англия. Повтарям - никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо.

По-късно от Министерството на просветата решиха да обявят, че не знаят и не са чули нищо, нямали нищо общо с "Школо", а щели да поискат проверка от ДАНС и Комисията за защита на личните данни.

Затова и Джоканов добави още пояснение към първоначалната си позиция.

6. Какво ще открият проверките на ДАНС и КЗЛД?

- Честно казано се радвам, че МОН е сезирало ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения.

7. Защо МОН сезира ДАНС и КЗЛД, след като всичко е наред?

- МОН очевидно бяха политически притиснати да реагират. Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху СТРАХОВЕТЕ на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците НЕ ни взеха децата, съответно и англичаните НЯМА да ни вземат данните.

"Трябва да се гордеем"

За финал ще кажа, че придобиването на ШКОЛО не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ. Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя - Juniper имат нужда от НАШАТА технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те НЕ притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира ШКОЛО в Англия преди идния 15 септември.

Тоест след няколко месеца нашите български инженери ще имат достъп до данните на 5 МИЛИОНА англичанчета, защото нашият софтуер ще обработва тези данни и нашите програмисти в София съответно ще имат достъп до въпросната база данни.

Нещо повече - Juniper назначи за свой CTO (технологичен директор) моя бивш съдружник Lyubomir - т. е. британците махат свой човек и слагат БЪЛГАРИН на най-високо кариерно ниво в тяхната централа в Лондон и ще търсят съветите и експертизата на Любо по всички технологични въпроси, завърши той.