Министерството на образованието и науката не е било информирано по никакъв начин за продажбата на "Школо" на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая.

Това съобщи във вторник пресцентърът на Министерството на образованието и науката. От дигиталната образователна платформа, на която са е-дневниците на преобладаващия брой училища в страната, съобщиха преди ден, че са били придобити от британска компания. Това стана повод за коментари в социалните мрежи с питане какво ще стане с личните данни на ученици, родители и по-крайни реакции, че това е предателство и удар по националната сигурност. От "Школо" излязоха с уверението, че никой не продава лични данни и те не са застрашени.

"МОН към момента няма договорни отношения с "Школо", но много от българските училища са клиент на платформата. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи", обявиха още от министерството. 

След това ведомството добавя, че затова било добре да се използва на е-дневника към държавната система. Проблемите около функционирането на Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) обаче отказаха голяма част от училищата от това да я ползват.

"Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система - Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). Към момента над 830 образователни институции работят с нея", пишат още от МОН.

Министерството на просветата е било политически притиснато да реагира по този начин, коментира новината, че продажбата ще се проверява от ДАНС и комисията за личните данни, реагира във Фейсбук един от създателите на "Школо" Мирослав Джоканов.

"Радвам се, че от МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително. Така ще се разсеят всякакви съмнения", написа още той.