Компанията OpenAI отмени забраната за военно използване на ChatGPT и другите си технологии за изкуствен интелект, съобщи Engadget. 

Допреди дни страницата с условията за ползване на чат-приложението не позволяваше големият езиков модел да се ползва за "дейности, които представляват висок риск от физическа вреда", сред тях и разработката на оръжие и употребата за военни цели. Сега от OpenAI са премахнали тези пояснения.

Причината - компанията започва сътрудничество със САЩ по въпросите на изкуствения интелект, включително разработката на инструменти за киберсигурност. По всяка вероятност от OpenAI се надяват и на договори с федералното правителство, от които най-доходоносни са именно тези за военни цели.

През последните години някои техногиганти създадоха нещо като неофициален стандарт - подобни инструменти да не се ползват за военни цели. През 2018 г. хиляди служители на Google излязоха на протест срещу проекта Maven на Пентагона, който използваше изкуствения интелект на компанията за анализ на видеозаписи от дронове.

От друга страна, Microsoft няма проблем да осигурява очила с разширена реалност за американската армия - по договор за 480 млн. долара, започнал през 2019 г., въпреки протести на техни служители. А Amazon и Google активно работят за това да осигуряват облачни услуги за армията, отново въпреки възраженията на хиляди техни служители.

Повечето разработчици на изкуствен интелект подчертават нуждата от етични рамки на употребата му - но корпорациите, които плащат за тази разработка, трудно могат да откажат огромните приходи от договори с военните структури в държави като САЩ.