Бившият председател на парламента, сега заместник и едно от знаковите лица на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев, ще бъде водач на листа за европейските избори. Въпросът само е дали ще е водач на листата на собствената си партия или на обединението с "Демократична България", тъй като двете формации все още нямат решение за това как ще се явят на вота, научи Клуб Z.

Минчев трябваше да стане председател на Народното събрание при ротацията през март, но както стана известно, към тази позиция се прицели съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов - като своеобразен бенефис на политическата си кариера с наближаването на пенсионна възраст. Че Атанасов, а не Минчев, който бе неизменно посочван за мястото на президиума след оттеглянето на Росен Желязков, в т.ч. - от председателя на ДСБ, ще е новият парламентарен шеф, са се договорили лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Така на Минчев е била предложена позиция в листите за Европейския парламент, подплатена преди това с вътрешно за партията социологическо проучване. То е трябвало да измери доверието в някои лица на "Промяната", кои са фаворити за вота при предварително зададени имена, както и дали отделно или заедно с ДБ да се яви формацията.

Минчев, без особена изненада, е получил одобрението като политик на 24 на сто от анкетираните, а 18% го припознават като кандидат за ЕП, което е най-силният резултат измежду сондираните имена.

Допреди появата на амбицията на Атанасов да стане председател на НС, като представители на ПП в листата (листите) се спрягаха само Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Йордан Терзийски. По информация на Клуб Z намерение да става евродепутат има и Настимир Ананиев.

Сигурно е, че евродепутатът и бивш председател на ДСБ Радан Кънев ще е кандидат за нов мандат - засега втори или трети в обща листа. 

Социологията на ПП обаче не дава отговор на въпроса заедно или отделно трябва да се явят формациите в обединението. 61,2% отговарят с "Не мога да преценя", 15 на сто са "за" самостоятелно явяване, а 23,7 - за общо.

Една от спънките пред самите формации е, че докато част от ДБ е в ЕНП, то от "Промяната" искат да са при либералите в "Обнови Европа", където е ДПС.